Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης vs Λαπαβίτσα για την επιστροφή στη δραχμή


Μια παλιά κόντρα και μια μακρά μάχη ανάμεσα στις δύο «σχολές» των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνεται με φόντο τη δραχμή: Γιάνης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσαςβρέθηκαν χθες το βράδυ σε ένα άτυπο, εξ αποστάσεων debate επί του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή».
«Ο Κώστας Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στο επιχείρημα για επιστροφή στη δραχμή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «enikos» του Νίκου Χατζηνικολάου. Είχε προηγηθεί άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και επίσης οικονομολόγου, Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian με το οποίο τάσσεται ξανά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και υποστηρίζει ότι το τέλος της λιτότητας εντός του ευρώ είναι αδύνατο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος τόσο στον Κώστα Λαπαβίτσα όσο και στους υπόλοιπους οικονομολόγους που ζητούν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, είπε ακόμη: «Η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της ευρωζώνης, καταστροφική».  

Στο άρθρο του στον Guardian ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι η «στρατηγικής της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει» και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη έγραψε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα του να παραμείνει ζωντανή».
«Το ερώτημα», επεσήμανε, «είναι τι θα πρέπει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε και πως θα μπορούσε η Αριστερά ανά την Ευρώπη να βοηθήσει. Το πιο ζωτικής σημασίας βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα. Η ΟΝΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει ποτέ μια πιο φιλική νομισματική ένωση προς τον εργαζόμενο λαό. Η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει μια σημαντική γκάμα επιλογών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να προετοιμαστεί για έκτακτα μέτρα ρευστότητας λαβαίνοντας υπ’ όψιν ότι όλα τα ενδεχόμενα μπορούν να είναι διαχειρίσιμα εάν ο λαός είναι έτοιμος. Εν τέλει, η ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή».
Κώστας Λαπαβίτσας και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν βρεθεί επανειλημμένα σε θέσεις «απέναντι» στο θέμα του νομίσματος, από την έναρξη της κρίσης. Στην προεκλογική περίοδο του 2012 ο Κώστας Λαπαβίτσας ήταν θιασώτης της ρήσης Λαφαζάνη ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ», ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου κατέβηκε υποψήφιος με εισήγηση της Αριστερής Πλατφόρμας ως «αντίβαρο» στην «ορθόδοξη» οικονομική σχολή Βαρουφάκη.
Λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές είχε προκαλέσει νέο κύμα συζητήσεων δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan Β για επιστροφή στη δραχμή», ενώ μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο είναι ανάμεσα στους συγγραφείς του βιβλίου «Ο μόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος: Ευρώ ή Δραχμή;».
Το βιβλίο συνυπογράφουν ακόμη οι Θεόδωρος Μαριόλης, Λευτέρης Τσουλφίδης, Δημήτρης Σ. Πατέλης, Δημήτριος Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σωτήρης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Κώστας Παπουλής, Γιώργος Βασσάλος, Χρήστος Κατσούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου