Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η Mετάπτωση της Γερμανίας

Νέα Πολιτική


του Γιώργου Γκινόπουλου*

Τι γράφει η έκθεση του George Friedman του STRATigicFORecasting για την θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη

Η Γερμανία του μαύρου-κόκκινου-κίτρινου ή η Γερμανία του μαύρου κόκκινου-λευκού; **
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι φανερό ότι, στην πολιτική αντίληψη της Γερμανίας, το Ουκρανικό και το Ελληνικό θέμα, αντίθετα από ό,τι στην αμερικανική αντίληψη, είναι αλληλένδετα και συνδέονται με τις αναδυόμενες γερμανικές φιλοδοξίες. Σε αντίθεση με σήμερα, η Γερμανία  στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν μια χώρα χωρίς γεωπολιτικές ανησυχίες εκτός της ΕΕ. Περισσότερο ένωνε παρά δίχαζε.

Η παγκόσμια σταθερότητα, όμως, που κρατούσε τα διλήμματα και τις μεγάλες αποφάσεις μακριά από την Γερμανία, έχει αρχίσει να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κρίση στην Ουκρανία και η επάνοδος του ρωσσικού σκεπτικισμού για την δύση-που με την σειρά του ενεργοποίησε τα »κατεψυγμένα»  από το τέλος του ψυχρού πολέμου και μετά, αντισοβιετικά ανακλαστικά των ΗΠΑ.


Είναι λοιπόν εύλογο ότι η θέση της Γερμανίας αλλάζει ριζικά, όχι απαραίτητα επειδή το επιδίωξε η ίδια, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζει τις νέες ευκαιρίες που πηγάζουν από αυτή την μετάβαση. Η Γερμανία, λοιπόν, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της μη εγκατάλειψης της Ουκρανίας και της αποφυγής με κάθε τρόπο συμμετοχής της σε επιχειρησιακό επίπεδο. Στον αντίποδα, η Γερμανία επιθυμεί την ενότητα της Ευρώπης, αλλά δεν έχει την διάθεση, ούτε ίσως και την ικανότητα να αναλάβει το βάρος τη διατήρησης της.

Επομένως, το πρόβλημα της Γερμανίας εκδηλώνεται με δυο τρόπους: η Γερμανία προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη αλλά η σκληρή στάση της είναι όλο και περισσότερο αναποτελεσματική. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, πήγε να αλλάξει τον προσανατολισμό της χώρας και έπεσε πάνω στην ρωσσική αντίδραση. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν είχε/έχει επαρκή ισχύ.

 *Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων

** Παρατήρηση του συντάκτη του σημειώματος: στο τελευταίο μουντιάλ, η φανέλα της Γερμανίας δεν ήταν στο κλασσικό τρίχρωμο μοτίβο (μαύρο-κόκκινο-κίτρινο) αλλά στην τριχρωμία, όπου στην θέση του κίτρινου »της ήττας» ήταν το λευκό, που εκφράζει ιστορικά την δόξα της αυτοκρατορικής Γερμανίας προ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου