Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

"Η Θεωρία της ΙΑΔ και η Θεωρία του ΧΑΟΥΣ"

The Crypt of Banking News


από την Νούλα Χρυσοχοΐδου

Θεωρία η μία, θεωρία και η άλλη...Σε τι διαφέρουν λοιπόν;;;
Η Θεωρία της ΙΑΔ (Ισοδυναμία Αγοραστικής Δύναμης), είναι η θεωρία συναλλαγματικών ισοτιμιών και σημαίνει ότι μια μονάδα νομίσματος σε μια χώρα θα αγοράσει την ίδια ποσότητα προϊόντων σε άλλη χώρα.  Αυτό σημαίνει οτι εξισώνει την αγοραστική δύναμη διαφορετικών νομισμάτων σε εγχώριες χώρες για μια συγκεκριμένη ποσότητα αγαθών και συγκρίνει το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας με κάποια άλλη(κατανοητό ως εδώ).
Βασίζεται στην γνωστή αρχή "ΝΟΜΟΣ ΜΙΑΣ ΤΙΜΗΣ", που ορίζει ότι ένα αγαθό θα πρέπει να πωλείται με την ίδια τιμή σε οποιαδήποτε χώρα και εξετάζει την συναλλαγματική ισοτιμία και το επίπεδο τιμών δύο οικονομιών. Αν δεν ισχύει ο νόμος της μίας τιμής, τότε μειώνεται η ζήτηση του αγαθού που παράγεται στην χώρα που πωλείται (ισχύει και αντίστροφα).
Για να ισχύσει η απόλυτη ΙΑΔ τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δύο χώρες έχουν την ίδια κατανάλωση, αυτό όμως, μεταξύ μας δεν ειναι ρεαλιστικοΥπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και δημιουργούν αποκλίσεις από την ισότητα που ορίζει ο νόμος της μίας τιμής όπως π.χ. οι δασμοί και οι περιορισμοί στο ελεύθερο εμπόριο.

Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι αποκλίσεις ο νόμος της μίας τιμής θα πρέπει να ισχύει αλλιώς θα έχουμε ευκαιρίες ΑrbitrageΟ νόμος αυτός ισχύει σε αγαθά κυρίως εμπορεύσιμα.

  Από την άλλη πλευρά, ας αναλύσουμε και ας σχολιάσουμε με μια πιο διαφορετική ματιά την Θεωρία του χάους. Η αστάθεια, η αταξία και η  απρόσμενη μεταβολή στις αρχικές συνθήκες είναι το λεγόμενο στοιχείο του χάους, η οποία εκδηλώνεται ως μια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία. Από την άλλη η έννοια του χάους βρίσκεται από την θρησκεία έως την αρχαία ελληνική "βλακεία", ειδικότερα την σημερινή εποχή  που ζούμε βιώνουμε πολύ έντονα το χάος, που ισούται με την διάλυση, την σύγχυση, το μπάχαλο κ.α. Πιο αναλυτικά, χάος είναι εκείνη η χαοτική κατάσταση που προκύπτει όταν είναι αδύνατον να εκφραστεί μια θέση με αιώνιους νόμους ή ντετερμινιστικά(αιτιοκρατία).
 Και έτσι στη ήδη υπάρχουσα αρμονία του ήδη υπάρχοντος δυσαρμονικού παγκόσμιου χάους και της χαοτικής συμπεριφοράς των αγορών νομίζω ότι ξυπνάμε συναισθήματα κινδύνου....... όταν όλη η θεωρία της ελεύθερης οικονομίας βασίζεται σε ανοιχτές αγορές....ή όχι;;;; Τελικά οι αγορές πως λειτουργούν,(;) χαοτικά;;  Οποιαδήποτε οικονομική θεωρία και να προσεγγίσουμε θα δούμε ότι το χάος των αγορών είναι πιο πολύ θετικό παρά αρνητικό, ισχύει(;) Ακόμα και στον Κομμουνισμό η θεωρία αυτή  ισχύει αν και κάποιοι θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν πάνω στο χάος. Μια ανοιχτή χαοτική αγορά είναι προτιμότερη από μια ελεγχόμενη αγορά που μπορεί να επιφέρει μια ντετερμινιστική καταστροφή(;)

Και το ερώτημα παραμένει, η Θεωρία της ΙΑΔ ή  Θεωρία του ΧΑΟΥΣ(;)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου