Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μαξίμου: Αρνητικά τετελεσμένα αν περάσει εκ νέου η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή

Το Ποντίκι


Σε συνέχεια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία επέκτασης της δανειακήςσύμβασης θα έρθει στη Βουλή μόνο προς συζήτηση και όχι προς κύρωση κύκλοι του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή αλλά όχι ψήφιση.

Η συζήτηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία 142Ατου κανονισμού της Βουλής.
 
Οι ίδιοι κύκλοι εξηγώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης τονίζουν τα εξής σημεία:
 
·  Η κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας ως το τέλος Ιουνίου
 
·  Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους, ενώ «ο ESM δε ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση» αλλά αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

 
·  Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν κύρωσε τη δανειακή σύμβαση απλά έδωσε έγκριση στην απόφαση του eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών.
 
«Δεν είναι αθώο το αίτημα για κύρωση στη Βουλή»
 
Ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή συνδέεται με νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από την παρούσα δανειακή σύμβαση, την οποία το Μαξίμου δε θέλει να αποδεχτεί και να νομιμοποιήσει. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δε θέλει αυτό που πέτυχε πολιτικά και δια της διπλωματικής οδού να το απολέσει δια της νομικής οδού, κυρώνοντας εκ νέου την υπάρχουσα σύμβαση την οποία δεν αναγνωρίζει.
 
Για αυτό το Μαξίμου καταλογίζει σκοπιμότητα σε όσους μετ’ επιτάσεως ζητούν να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.
 
Ειδικότερα, οι κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν πως «το αίτημα για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται» αλλά αντανακλά τις προσπάθειες κάποιων «να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».
 
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση υιοθετεί το επιχείρημα των Κασιμάτη - Κατρούγκαλου ότι η συμφωνία γέφυρα αποτελεί διαπραγματευτική πράξη και όχι καταληκτική συμφωνία, επομένως με δεδομένο ότι είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση η δανειακή σύμβαση που σύνηψε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να κυρωθεί από την παρούσα Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου