Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Εκτός Προγράμματος QE Της ΕΚΤ Τα Ελληνικά Ομολόγα

analitis


Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Πέμπτη στις 22/1 στην Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε καθιερωμένη τους συνάντηση.
Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων: Η Ελλάδα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα ελληνικά ομολόγα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο “junk“ δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
Για να εξευμενίσει τους επικριτές του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ο Μάριο Ντράγκι δείχνει έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις. Έτσι πχ. θα περιορίσει το ποσό που προορίζεται για το πρόγραμμα QE από το αρχικό 1 τρισεκατομμύριο στα 500 – 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ωφεληθούν μονομερώς, είτε οι πιστώτριες χώρες, είτε οι δανειζόμενες.

Για να αποδυναμώσουν την κατηγορία της κρατικής χρηματοδότησης, ο Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του θέτουν πλαφόν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο 20 με 25% του ωφελούμενου χρέους μιας χώρας. Τέλος για να αποκλείσει ότι μια χώρα θα επωμιστεί τους κινδύνους μη εξόφλησης επισφαλών ομολόγων μιας άλλης, το πρόγραμμα QE προβλέπει ότι κάθε χώρα-μέλος μπορεί να αγοράσει μόνο δικά της ομολόγα. Ήδη πάντως ένας από τους επικριτές του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι προτίθεται να συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.
Σόιμπλε: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος»
Περίπου μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους έλληνες πολιτικούς «να μην υπόσχονται όσα δεν είναι σε θέση να τηρήσουν». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ένα κούρεμα δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Παράλληλα διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους, λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από πολλές άλλες οικονομίες της ευρωζώνης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα με τα χρέη της, μιας και η αποπληρωμή των γερμανικών πιστώσεων έχει παραταθεί μέχρι το 2020 και εκείνες EFSF μέχρι το 2023. Οι προοπτικές δεν είναι κακές».
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε τέλος ότι και «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια πορεία και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά γίνονται προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για εμάς, αλλά για τους ίδιους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Der Spiegel, dpa, Handelsblatt)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου