Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ GREXIT ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

iskra

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κατηγορηματικός είναι ο Γιόζεφ Γιόφε, ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης, σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που δημοσιεύθηκε χθες:
«Οι Έλληνες δεν θα κάνουν στην Ευρωζώνη τη χάρη να δραπετεύσουν από το κοινό νόμισμα» γράφει και συνεχίζει στην αρχή κιόλας του άρθρου του: «Ούτε καν ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να βγει. Εμφανώς σε τροχιά νίκης στις αιφνίδιες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έχει ορκιστεί: ''Θα παραμείνουμε στο ευρώ, δεν υπάρχει αμφιβολία'', ούτε κανένας άλλος θέλει να φύγει η Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αν πούμε την αλήθεια.

Αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα ηγέτιδα Άνγκελα Μέρκελ έχει βάλει τώρα τα τσιράκια της να διαδίδουν ότι το Grexit δεν αποκλείεται απολύτως» τονίζει ο εκδότης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας υψηλής ποιότητας. «Κενή περιεχομένου» χαρακτηρίζει αυτήν την απειλή του Βερολίνου και την «ξετινάζει» ομολογουμένως με πληθώρα ορθών επιχειρημάτων. «Με την πολύ μικρή της οικονομία, η Ελλάδα μπορεί και θα σωθεί και πάλι. Είναι πολύ μικρή για να αποτύχει, αν θέλουμε να το πούμε έτσι» τονίζει ο εκδότης της «Ντι Τσάιτ» και συνεχίζει: «Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μηδαμινά, μιλώντας σχετικά. Όμως η Ευρώπη ως σύνολο αρχίζει να μοιάζει με τηνΕλλάδα σε μεγέθυνση... Ξεχάστε το θέμα του Grexit. Είναι οι ιστορικές τάσεις της Ευρώπης που θα έπρεπε να μας ανησυχούν» υπογραμμίζει.
Εξηγεί στο άρθρο του τι ακριβώς εννοεί. Θίγει έτσι την πραγματική ουσία του προβλήματος της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις χώρες που πραγματικά προβάλλουν αντίσταση στη γερμανική πολιτική και από τις οποίες θα κριθεί τελικά το αν η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. «Η Γερμανίδα ηγέτιδα δεν έχει την Ευρώπη στο πλευρό της. Η Γαλλία και η Ιταλία, για να ονομάσουμε τους δύο μεγάλους, εδώ και χρόνια προσπαθούν να ξεφύγουν από το μαστίγιο της καγκελαρίου. Ανίκανες οι δύο χώρες, σαν την Ελλάδα, να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και την οικονομική φιλελευθεροποίηση, το Παρίσι και η Ρώμη φωνασκούν ζητώντας να μπει τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό θα τους επέτρεπε να διαθέσουν δικά τους (ή των δανειστών τους!) χρήματα σε πλουσιοπάροχες δαπάνες εδραζόμενες σε ελλείμματα! Το μεσογειακό πνεύμα δουλεύει υπέρ της Αθήνας» διαπιστώνει.

Δεν πρόκειται για κάποιο δημαγωγικό άρθρο που έγραψε ειδικά για τους Αμερικανούς ο εκδότης της κορυφαίας γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας, στην οποία επίτιμος εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ. Τις ίδιες θέσεις παρουσίαζε άρθρο του Ούβε - Ζαν Χόιζερ στο τελευταίο φύλλο της «Ντι Τσάιτ», η οποία εκδίδεται στη Γερμανία κάθε Πέμπτη, και μάλιστα άρθρο που βρισκόταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. «Η τύχη της Ευρωζώνης δεν θα αποφασιστεί στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μόνο το 2% της οικονομίας της» τονίζει ο αρθρογράφος. Εξηγεί και αυτός ότι θα κριθεί το μέλλον της Ευρωζώνης «στις μεγάλες χώρες, υπεράνω όλων στην Ιταλία και στηΓαλλία». Ομολογεί ανοιχτά ότι «η Ρώμη και το Παρίσι δεν υπόκεινται σε κανενός είδους εξαναγκασμό επιβολής μεταρρυθμίσεων.
Αντιθέτως, η Ευρώπη τους δίνει περισσότερο και περισσότερο χρόνο, παρά τα υπερβολικά υψηλά χρέη τους. Αυτό φυσικά προκαλεί φθόνο και οργή σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, οι οποίες υποχρεώνονται σε σκληρή λιτότητα. Δείχνει επίσης τον γενικό κανόνα ότι κάθε φορά που η Ευρώπη χαλαρώνει τους δικούς της κανόνες, θέλουν και οι υπόλοιποι διευκολύνσεις και χάνεται η πειθαρχία». Κατά τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη αρθρογράφο «η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται μεταξύ της οργής στη Γερμανία για την υπερβολική βοήθεια που δίνει και της οργής στη Μεσόγειο για την υπερβολικήσκληρότητα που δείχνει». Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτή.
Κατά κανένα τρόπο δεν ανέπτυξε μόνος του ο γερμανικός πληθυσμός την άποψη ότι δήθεν η κυβέρνησή τους δίνει πάρα πολλά στους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Γάλλους. Είναι η ίδια η γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών που ενορχήστρωσε αυτή την εκστρατεία, όπως και η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και ελευθεροδημοκρατών, η οποία ήταν ακόμη πιο αντιδραστική. Η πολιτική ηγεσία του Βερολίνου πέρασε την άποψη στον γερμανικό λαό ότι αυτός πληρώνει για τους«τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι έχουν αράξει και ροκανίζουν τα λεφτά των «σκληρά εργαζόμενων Γερμανών»! Φτάνει πια με τη γερμανική πολιτική υποκρισία !
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου