Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γιατί Το Grexit Δεν Θα Βοηθούσε Την Ελλάδα

analitis


Την άποψη ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία αποδομεί ο διευθυντής του Bruegel Guntram Wolff, δημοσιεύοντας ανάλυση για την υποτίμηση σε σχέση με τις εξαγωγές.
Ειδικότερα, ο Γερμανός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank εξετάζει το επιχείρημα ότι μία υποτίμηση θα διασφάλιζε την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι τα ημερομίσθια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων της Λετονίας και της Λιθουανίας.
diagramma-1
Εντούτοις, σημειώνει, οι ελληνικές εξαγωγές όχι απλώς δεν αυξήθηκαν όπως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά καθιστούν τη χώρα ουραγό μαζί με τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.

diagramma-2
Με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή, ο κ. Wolff συμπεραίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί από μία γρήγορη υποτίμηση.
Αντιθέτως, αποδίδει τα αίτια της χαμηλής πτήσης των ελληνικών εξαγωγών, μεταξύ άλλων, «στις άκαμπτες αγορές προϊόντων, στο πολιτικό σύστημα που εμποδίζει την πραγματική αλλαγή και εγγυάται τα προνόμια των λίγων, και στην έλλειψη αξιοκρατίας».
Σημειώνει δε ότι «στον βαθμό που η τρόικα μπορεί να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση της χώρας, μία έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα ήταν μάλιστα αντιπαραγωγική».
Πάντως, θεωρεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και τάσσεται υπέρ παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου