Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012


Το Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου τελείωσε με την επίτευξη συμφωνίας.  Την επόμενη μέρα όμως οι τραπεζικές μετοχές έπεσαν γύρω στο 10%. Τι συνέβη; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αισιοδοξία μιας και εξασφαλίστηκαν χρήματα για την επανακεφαλαιοποίησή τους;
Ας δούμε όμως τι ακριβώς αποφασίστηκε. Η πρωτότυπη ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο της ΕΕ. Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις που είχαν γίνει έχουν πέσει έξω και αναθεωρεί το στόχο της επίτευξης πρωτόγεννους πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Δίνεται αντίθετα διετής παράταση μέχρι το 2016. Γίνεται για πρώτη φορά λόγος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προτείνονται μέτρα για την ελάφρυνση του. Τι προτείνεται λοιπόν;
·                  Μείωση του επιτοκίου της χρηματοδότησης που έχει λάβει η Ελλάδα από το EFSF. Η μείωση αφορά τα χρήματα που προέρχονται από όλες τις χώρες πλην αυτών που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης (Ιρλανδία και Πορτογαλία). Το επιτόκιο θα χαμηλώσει κατά 1%. Επίσης μειώνεται η προμήθεια που πληρώνει η Ελλάδα για εγγυήσεις σε αυτά τα δάνεια. Η κίνηση αυτή είναι προβληματική. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από εταίρους μας στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν δανειστεί για να τα αποκτήσουν. Τώρα το επιτόκιο που θα τους πληρώσουμε είναι μικρότερο από αυτό που πληρώνουν οι ίδιοι. Θα έχουν λοιπόν χασούρα, πλην της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. Κατά παράξενη σύμπτωση αυτές είναι και οι χώρες που αντιτίθενται στην παροχή ελαφρύνσεων προς την Ελλάδα.

·                  Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων του EFSF μετατίθεται για μετά από 15 χρόνια, ενώ οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται μετά από 10 έτη. Αυτό στην ουσία αποτελεί moratorium στην αποπληρωμή μέρους του χρέους, πράγμα που θα δικαιώσει εν μέρει κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Να σημειώσουμε ότι αυτή η κίνηση αυξάνει το δημόσιο χρέος μας στο σύνολο του, δημιουργώντας μια μεγάλη συσσώρευση υποχρεώσεων για αποπληρωμή δανείων το 2022. Δίνει όμως λίγο χώρο στην ελληνική οικονομία για να ανασάνει και σε αυτή την περίπτωση σίγουρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτηκαν «Σε δέκα χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει, εμείς εδώ καιγόμαστε να βγάλουμε το χρόνο..»
·                  Τα κράτη – μέλη της ΟΝΕ δεσμεύονται μα μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό ίσο με τα κέρδη που θα αποκομίσουν από τις συναλλαγές της ΕΚΤ στη δευτερόγεννη αγορά ομολόγων, όταν ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν μισοτιμής και αποπληρώθηκαν εις ολόκληρο. Εξαιρούνται πάλι τα κράτη που έχουν μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αρχίσει να ισχύει από το 2013. Προφανώς τα κέρδη που έχουν αποκομιστεί ήδη δεν επιστρέφονται.
Τι έχει σπείρει λοιπόν απαισιοδοξία στις αγορές; Θεωρητικά όλα φαίνονται θετικά. Μείωση επιτοκίων, moratorium αποπληρωμής, μικρή χασούρα για την ΕΚΤ, η οποία όμως τυπώνει όσο χρήμα θέλει, εκταμίευση της δόσης … Όλα καλά.
Η ανησυχία προκαλείται από την 7η παράγραφο της ανακοίνωσης. Γίνεται αναφορά στην αγορά διαφόρων μορφών χρέους στη δευτερόγεννη αγορά, σε τιμές όχι υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012. Πολύ κάτω δηλαδή από την κατά το 53% κουρεμένη σημερινή ονομαστική αξία τους (για την ακρίβεια γύρω στο 30% του 47% που είχε μείνει).
Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα λοιπόν; Όπως έχουμε εξηγήσει παλαιότερα, τα δάνεια του EFSF είναι διακρατικά,  το ΔΝΤ δεν κουρεύεται και η ΕΚΤ δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της, Ποιος μας μένει λοιπόν; Οι γνωστοί «ιδιώτες» που υπέστησαν και το πρώτο κούρεμα. Ελληνικά Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία, η εκκλησία και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες. Ο φόβος ότι η «επαναγορά» αυτή θα πάρει υποχρεωτική μορφή έχει δικαιολογημένα προκαλέσει ανησυχίες, στους κατόχους αυτών των ομολόγων οι οποίοι βλέπουν τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει σε μια θεωρητικά ασφαλή τοποθέτηση να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων του εξωτερικού προστατεύθηκαν πλήρως.
Υπάρχουν βέβαια και ξένοι κάτοχοι ομολόγων οι οποίοι έχουν στα χέρια τους γύρω στα 30 δις ελληνικού χρέους και για τους οποίους υπάρχει η προσδοκία ότι θα συμμετέχουν στην επαναγορά χρέους. Τα νέα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους όμως υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, μετά το psi και ακόμα και να τους υποχρεώσουμε στην επαναγορά, θα μας τραβάνε στα δικαστήρια του Λονδίνου και θα κατάσχουν προξενικά κτίρια μέχρι να αποζημιωθούν στο 100%, όπως συνέβη μέσα στο 2012 με την Αργεντινή, όταν ένα επενδυτικό κεφάλαιο της κατείσχε ένα εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, για χρέη που είχαν κουρευτεί με τη χρεοκοπία του 2001.

Στην πραγματικότητα βέβαια το χρέος της Ελλάδας πάλι δεν έγινε βιώσιμο και δεν αργεί η στιγμή που και οι επίσημοι εξοχώριοι επενδυτές θα πάρουν τις απώλειες τους. Απλώς για την ώρα το καθυστερούν όσο μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου