Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πόσα δις θα κοστίσει το “κούρεμα” στη Γερμανία;

Νέα Κρήτη


Περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στην Γερμανία ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit», σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung, η οποία επικαλείται την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε.
Η εφημερίδα, σε ανάρτηση απόψε στην ηλεκτρονική σελίδα της, επισημαίνει ότι ο υπολογισμός αυτός αφορά «κούρεμα», το οποίο θα έφερνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. «Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη.
«Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας του Ifo Τίλο Βολμερσχόιζερ.
Σε σχεδόν 24 δισεκ. ευρώ υπολογίζεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα
Τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας είναι εκτεθειμένα κατά περίπου 23,5 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά οι συστημικοί κίνδυνοι θεωρούνται περιορισμένοι, αφού οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, διακρατούν ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων REUTERS.

Τη μερίδα του λέοντος της έκθεσης αυτής έχει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, ο συνολικός δανεισμός της οποίας προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 15 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την BdB, την ομοσπονδιακή ένωση γερμανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το REUTERS, η Κόμερτσμπανκ ανέφερε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου η έκθεσή της στην Ελλάδα περιοριζόταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Ντόιτσε Μπανκ ανέφερε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από τον δανεισμό της προς επιχειρήσεις, τράπεζες και το δημόσιο στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 298 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με μια μελέτη της JP Morgan, η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών. Η Κρεντί Αγκρικόλ ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 υπολόγιζε ότι η έκθεσή της στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3,5 δισεκ. ευρώ, αλλά η έκθεσή της στον δημόσιο τομέα ήταν μηδενική.
Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, ήταν εκτεθειμένη κατά 0,7 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα στα τέλη του 2013, σύμφωνα με τη μελέτη της JP Morgan. Η BNP Paribas αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η Société Générale είναι εκτεθειμένη κατά 300 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, αλλά η έκθεσή της στο ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μηδενική πλέον στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος της τράπεζας αυτής.
Από το σύνολο της έκθεσης των γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα 4,6 δισεκ. αφορούν άλλες τράπεζες, τα 3,6 δισεκ. εταιρείες και ιδιώτες, και 15,2 δισεκ. φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με την BdB.
«Η πιστωτική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι χαμηλή», δήλωσε ο Τόμας Κρέμερ, ο επικεφαλής της BdB. «Αυτός είναι ο λόγος που, εάν η Ελλάδα κηρύξει αθέτηση πληρωμών, οι άμεσες συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ακόμη και οι συνέπειες της μετάδοσης (σ.σ. της οικονομικής κρίσης) που θα συνεπαγόταν η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα αντιμετωπίζονταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια», ανέφερε ο ίδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου