Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Το οικονομικό "Βατερλώ"

the Crypt of Banking News

από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Όταν ο γαλλικός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε απο τον στρατό του Εβδόμου Συνασπισμού δεν φανταζόταν ότι θα έμενε στην ιστορία η μάχη του Βατερλώ!!! Μια μάχη που δίνεται ακόμη και μέχρι σήμερα. Η στρατηγική του Ναπολέοντα στην εκστρατεία ήταν να απομονωθεί ο εχθρός και να καταστραφει ξεχωριστα...Η Θέση του Βατερλώ ήταν ισχυρή όπως και η θέση της Ελλάδας, μια γεωπολιτικά ισχυρή θέση...Για μια ακόμη φορά η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο την Ευρωζωνικής κρίσης και όλα αυτά λόγω της "προεκλογικής" κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται.
Ο πανικός που προκλήθηκε από το ανώμαλο success story της εξόδου μας στις αγορές και η άνοδος των επιτοκίων δημιούργησε μια έντονη κυβερνητική παρέμβαση και προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση. Το κλίμα των αγορών παραμένει βαρύ....όταν ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να στηρίξουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Άραγε τι σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς όταν δήλωνε τη στήριξη του στην προληπτική γραμμή στήριξης που θα κινούταν η χώρα μας; 
Παρόλο που οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τη τρόικα έχουν μετατοπίσει σε διαφορετική κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη μόνιμων μέτρων με νέες περικοπές δαπανών και την ανάγκη της σύστασης ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να στηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης.
Και στη μάχη του οικονομικού Βατερλώ μπαίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, να αποκαλύψει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα μαμούθ με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις. Και τι θα θυσιάσουμε εμείς; Όλοι εμείς τίποτα, μόνο τα δημόσια χρήματα μας!!! Οι ιδιώτες επενδυτές όμως πρέπει να νιώσουν την ασφάλεια που τους προσφέρει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για να επενδύσουν στην Ευρωζώνη και φυσικά να μην χάσουν ΑΥΤΟΙ τα χρήματα τους....
Και όλο αυτό φαντάζει ως ένα κακό παραμύθι... μια κακή μάγισσα....και ένα άσχημο τέλος. Μα τα παραμύθια δεν έχουν ποτέ άσχημο τέλος....Μήπως τελικά δεν είναι παραμύθι αλλά μια μάχη...μια οικονομική μάχη...ένα νέο Βατερλώ(;)
Μετά την ήττα του "Ναπολέοντα" οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρείς ζώνες επιρροής....
Οι απώλειες μεγάλες....
Απομονώστε τον εχθρό...
Πολεμήστε....

"Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιασθείς, ποτέ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου