Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η δυναμική των εκλογών

Νέα Πολιτική


Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Μπράβο στον Λαφαζάνη που μπλόκαρε την διείσδυση της φιλομνημονιακής ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Γλυτώσαμε από την παρουσία προσώπων όπως η Ρεπούση στην επόμενη βουλή.

Με το ναυάγιο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απηλλάγη από ένα βαρίδι. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην επόμενη βουλή, όπου οι εκλεγέντες με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημαρίτες θα συγκροτούσαν αμέσως δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και θα προωθούσαν τις ωραίες «προοδευτικές» ιδέες της κυρίας Ρεπούση και άλλων για την εθνική ιστορία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στο κόμμα που βρίσκεται ένας Γλέζος, δεν χωρούν τέτοια, και καλά κάνανε οι συριζαίοι και ακύρωσαν την επικίνδυνη συνεργασία. Αφήνοντας την ΔΗΜΑΡ στο πεδίο ενδιαφέροντος των ιστορικών της πολιτικής μας ζωής.

Από την άλλη, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κάνει ό,τι μπορεί για να αυτοκαταστραφεί. Πού είναι τα νέα πρόσωπα και οι νέες ιδέες που ο κόσμος περίμενε από τον κ. Σαμαρά να εμφανίσει στην θέση του θιάσου σκιών με τον οποίον κυβέρνησε μέχρι σήμερα; Με τι επιχειρήματα θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Η «επιστροφή στις αγορές» κατέρρευσε πριν κάν προλάβει να αρχίσει. Η «ανάπτυξη» προκαλεί ηχηρούς γέλωτες. Ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» και «ο κίνδυνος χρεωκοπίας άμα έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ» απλά εξοργίζει τους ψηφοφόρους. Η συντριβή της ΝΔ θα είναι άνευ προηγουμένου στην νεώτερη ελληνική ιστορία.


Τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ διασπάστηκαν, και το μόνο ερώτημα είναι αν η οικογενειοκρατική ψυχοπαθολογία είναι τόσο ισχυρή ώστε να βάλει τον Γιώργο στην Βουλή με ένα 3-4%. Το άλλο, το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη, θα είναι πλέον, μαζί με την ΔΗΜΑΡ, αντικείμενο των ιστορικών της θλιβερής μεταπολιτευτικής περιόδου.

Το Ποτάμι μάζεψε μερικούς δυσαρεστημένους αστούς, αλλά ετοιμάζεται να κάνει το σάλτο μορτάλε, συνεργαζόμενο με τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ αλλά και κάποιες νεοφιλελεύθερες οργανώσεις. Ήταν που ήταν θολό το ιδεολογικό του στίγμα. Εξ άλλου, τώρα εξαγγέλλει ότι θα λειτουργήσει ως φιλομνημονιακό «φρένο» σε μία συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε γιατί να το ψηφίσουν οι φιλομνημονιακοί, και να μην ψηφίσουν το «ορίτζιναλ», δηλαδή την ΝΔ; Με αυτά και με αυτά, το Ποτάμι απεμπόλησε το μοναδικό στοιχείο πρωτοτυπίας που θα μπορούσε να έχει, δηλαδή την ρήξη με το παλαιοκομματικό παρελθόν της χώρας. Αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται. 

Οι ΑΝΕΛ έχουν σημαντικές απώλειες, διότι κάποια στελέχη τους αποδείχθηκαν μη σοβαρά ή κατώτερα των περιστάσεων, και μάλιστα κάποιοι παζαρεύουν με την ΝΔ την επιστροφή τους (ή των παιδιών τους…) στο μαντρί. Κάτι που δείχνει ασφαλώς τυχοδιωκτισμό. Επίσης η αποχώρηση του «Άρματος Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά είναι πλήγμα. Πάντως η ειδοποιός διαφορά των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η έμφαση στα εθνικά θέματα, δεν θα αρκέσει γιά να συγκρατήσει όλο το κύμα μετανάστευσης ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε την ΔΗΜΑΡ.

Η ΧΑ θα συγκρατήσει ένα μέρος των δυνάμεών της, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές. Υπάρχουν όμως δημοσκοπικά ευρήματα ότι ψηφοφόροι της διαρρέουν προς την ΝΔ (όσοι είναι παλαιού τύπου αντικομμουνιστές και δεν θέλουν με τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) αλλά άλλοι αντιθέτως κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι απεχθάνονται και θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση). Άγνωστη η έκβαση αυτής της δυναμικής.

Το ΚΚΕ θα χάσει τους ψηφοφόρους εκείνους που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα θεωρήσουν ιστορική ευκαιρία τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία. Αλλά ας μην υποτιμήσει κανείς και το ενδο-οικογενειακό μίσος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των «ορθόδοξων» κουκουέδων, που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ συστημική δύναμη. 

Μεγάλο ρόλο στις μετακινήσεις ψηφοφόρων θα παίξει η παράσταση νίκης που θα σχηματιστεί την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών. Εάν υπάρξει σαφής προοπτική άνετης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανόν από ΧΑ, ΑΝΕΛ και όλους όσους δεν θέλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προς την ΝΔ. Αντιθέτως, αν διαφαίνεται μη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα ως ενδιάμεσοι και κυβερνητικοί εταίροι.

Τέλος, ο αριθμός των μικρών κομμάτων χωρίς προοπτική εισόδου στην βουλή θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Όσο περισσότερα είναι τα μικρά εκτός βουλής κόμματα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίζει την αυτοδυναμία.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύτηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου