Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Καλύτερα αυτοδυναμία παρά συγκυβέρνηση

Νέα Πολιτική


Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Κάθε μέρα, φίλοι και γνωστοί μου βαμμένοι δεξιοί, μου λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ! 
Χθες το βράδυ, παιδικός μου φίλος, φανατικός και οργανωμένος Οννεδίτης της δεκαετίας του ’80, ανιψιός γνωστού δεξιού υπουργού της εποχής εκείνης, μου ανακοίνωσε μετά φανών και λαμπάδων ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ! Μου είπε μάλιστα το εξής επιχείρημα: αν πιστέψω την προπαγάνδα της ΝΔ ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει κατά 99%, είναι βέβαιον ότι μία νέα κυβέρνηση ΝΔ θα αποτύχει 100%!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έχει πετύχει να σπάσει την αριστερή του περιχαράκωση, και να προσελκύσει ψήφους από παντού, κάτι που αποτελεί την μόνη οδό για μία εκλογική νίκη. Στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν κέρδισε τις εκλογές αντλώντας ψήφους μόνον από ένα ιδεολογικό στρατόπεδο ή μία κοινωνική τάξη. Μόνον μία πολυσυλλεκτική ψηφοδόχος οδηγεί στην εκλογική επιτυχία.
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η πολυσυλλεκτική ψήφος θα έχει ευνοϊκή επίδραση, γιατί θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει πιο διαταξικά, να προσγειωθεί στην ευρύτερη κοινωνία εγκαταλείποντας ιδεοληψίες και ουτοπικές προσεγγίσεις, και να περιθωριοποιήσει κάποιες συνιστώσες ολίγων δεκάδων μελών με ακραίες απόψεις, μαοϊκές κλπ.


Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει δεδομένη. Ας πάμε τώρα στο επόμενο ερώτημα, της αυτοδυναμίας. Στην πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ συνωθούνται «ποτάμια» και πασοκικά κατάλοιπα, μετριοπαθείς δεξιοί και καραμανλικοί κλπ. κλπ., υπολογίζοντας να παίξουν τον ρόλο του συνέταιρου στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε, όμως, είναι κανείς αριστερός είτε όχι, είναι λογικώτερο να επιθυμεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους:

1. Το μέρος εκείνο της Ελληνικής Αριστεράς που εγκατέλειψε την θεωρία της Δικτατορίας του Προλεταριάτου και αποδέχθηκε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την θέση της Ελλάδας στην Δύση, δηλαδή ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούται και αυτό, μετά από πολλές δεκαετίες απομόνωσής του και αποκλεισμού του από την εξουσία, να κυβερνήσει μόνο του με δημοκρατικές διαδικασίες.

2. Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική πλειοψηφία θα οδηγήσει είτε σε νέες εκλογές, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στην παρούσα συγκυρία, είτε σε νόθες λύσεις συγκυβέρνησης με ανομοιογενή συστατικά, που δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή μίας καθαρής λύσης στην μία ή την άλλη κατεύθυνση.

3. Η αυτοδυναμία θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να αποδείξει την ικανότητά του να κυβερνήσει, να αναδείξει τα στελέχη του σε θέσεις ευθύνης και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των πράξεών του. Εάν επιτύχει, θα είναι καλό για την Ελλάδα. Και θα καταστεί υπεύθυνη δύναμη εξουσίας. Εάν αποτύχει, θα διδαχθεί από την αποτυχία του και θα πολιτεύεται χωρίς την δυνατότητα ανεύθυνων εξαγγελιών και υποσχέσεων. Και αυτό καλό για την Ελλάδα θα είναι.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύτηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου