Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

iskra


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΗΠΑ ΑΛΑ…ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
«ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΙΚΑ» ΕΚΤΟΣ «ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
«Ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή αγορά κρατικών ομολόγων, σε γερμανική έκδοση, φαίνεται ότι προωθεί ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την απόφαση φέρεται να λαμβάνει ο Ντράγκι την Πέμπτη (22/01) λίγες μέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, αποκλείοντας εκβιαστικά από την ποσοτική χαλάρωση την Ελλάδα εκτός κι αν η τελευταία συμμετέχει σε (μνημονιακό) πρόγραμμα. Η «γκανγκστερική» απειλή ολοφάνερη !
Είναι προφανές ότι η ποσοτική χαλάρωση, ιδιαίτερα όπως γίνεται με τη γερμανική βούλα, όχι μόνο δεν μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από την κρίση αλλά θα καταστήσει πιο περίπλοκο και αδιέξοδο τον ζουρλομανδύα που φοράει.
Για τη χώρα μας η προοδευτική ανατροπή καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία !
N.Z
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ Ή ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΣΕ «ΕΘΝΙΚΗ» ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ;
Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ
Σε λίγα 24ωρα και λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές ο κ. Ντράγκι και οι συνεργάτες του πρέπει να κάνουν ...όπως η Fed. Δηλαδή να “ρίξουν” κεφάλαια στην ευρωπαϊκή οικονομία με τον τρόπο που το έκαναν για πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και συνεχίζουν να το κάνουν οι γιαπωνέζοι, αγοράζοντας κρατικό και εταιρικό χρέος. 

Οι διαφωνίες όμως των Γερμανών και η άρνησή τους να ακυρωθεί η ατυχής συμφωνία της Ντοβίλμεταξύ Μέρκελ - Σαρκοζί το 2010 όταν “νομιμοποίησαν” την κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τις διαρροές από τον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη σε ένα συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι επί της ουσίας δεν θα αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά τηναγορά θα κάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνοντας μαζί και το ρίσκο αυτής της αγοράς σε εθνικό επίπεδο. 


Για τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση είναι λίγο πολύ αποφασισμένη.  Θα αγορασθούν ελληνικά ομόλογα μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καλύπτεται με πρόγραμμα στήριξης. Αλλιώς... θα παραμείνει εκτός προγράμματος μέχρι νεωτέρας

Η απόφαση όμως να επιμερισθεί ο εθνικός κίνδυνος του κρατικού χρέους σε εθνικό επίπεδο για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως η επισημοποίηση του πρώτου βήματος αναδίπλωσης έναντι του κεκτημένου της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. 
Κάτι δηλαδή σαν μία έμμεση “εθνικοποίηση” της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τις επιφυλάξεις των αγορών για το κατά πόσο το ευρώ είναι “κοινό” νόμισμα της Ευρωζώνης με μία ενιαία νομισματική πολιτική να το υποστηρίζει ή όχι. Η αναδίπλωση αυτή σαφώς υπονομεύει και το κύρος της ΕΚΤ έναντι των εθνικών αποφάσεων. 

Προς το παρόν βέβαια το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων παραμένει η πρώτη είδηση για τις διεθνείς αγορές και η προσδοκία αυτής κυριαρχεί. Μάλιστα η “γνώμη” που εξέφρασε δημοσίως ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει να κρίνει την νομιμότητα των προηγούμενων αγορών (2011- 2012 ΟΜΤ) έχει δημιουργήσει ένα θετικό πλαίσιο για τον Draghi προδικάζοντας αντίστοιχα θετική γνώμη και από τοευρωπαϊκό δικαστήριο

Οι όροι όμως με τους οποίους αυτή η αγορά θα γίνει “αλα Ευρωπαϊκά”, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη είδηση και θα επηρεάσει την στάση των αγορών κεφαλαίου απέναντι στην Ευρωζώνη καθώς θα καταγράφει έμπρακτα το κατά πόσο οι οικονομίες της Ευρωζώνης στον νέο φαύλο κύκλουπερχρεώσης και αποπληθωρισμού μπαίνουν με “λιγότερη” κοινή νομισματική πολιτική ή όχι. 

Και αυτό θα είναι καθοριστικό σε ένα περιβάλλον στο οποίο σε λίγους μήνες θα κυριαρχούν οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων στο δολάριο...
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Της ΝΕΝΑΣ ΜΑΛΛΙΑΡΑ
Νέα δεδομένα για τις τράπεζες, τα οποία καθιστούν πλέον σε όλους εμφανές ότι τα κλειδιά της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και μόνο, δημιουργεί η προσφυγή τους στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA). Την ερχόμενη Πέμπτη, το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταφύγουν στον ELA, θα εξεταστεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, την ίδια ημέρα που οι αγορές περιμένουν την απόφαση Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων των κρατών – μελών που μπορεί να φτάσουν και το 1 τρισ. ευρώ.  
Με τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 65 δισ. ευρώ, και τη ρευστότητα του συστήματος να απειλείται από εκροές (που σημειωτέον δεν έχουν να κάνουν με τη φυγή καταθέσεων, αλλά με τις ελλείψεις στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους), τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά, τη στιγμή που η χώρα χάνει μια δυνατότητα  ρευστότητας, αποκλειόμενη από τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι τραπεζίτες παραθέτουν τα εξής δεδομένα που οδήγησαν και στην προληπτική προσφυγή των τραπεζών στον ELA (και στην οχύρωσή τους κατά 10 δις. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες):
- Οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες και απολύτως διαχειρίσιμες, ωστόσο κρίσιμο για τη συμπεριφορά των καταθετών θα είναι το διάστημα μετά τις εκλογές.
- Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν αγορές εντόκων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρέος, μη ανανεώνοντας λήξεις ελληνικών τίτλων.
- Οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν και τα repos, ύψους 3 δισ. ευρώ, που είχαν κάνει στη διατραπεζική αγορά δανείζοντας τις ελληνικές τράπεζες.
- Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα45 δισ. ευρώ (πληροφορίες τον ανεβάζουν στα 60 – 65 δισ. ευρώ).
- Ο δανεισμός από τον ELA (σημειώνουν ότι η προσφυγή στον ELA δεν συνιστά μείζονα ανησυχία και θυμίζουν ότι τώρα είναι μηδενικός όταν το 2013 είχε φτάσει τα 123 δισ. ευρώ) θα γίνεται με επιτόκιο1,55%. Σημειώνεται ότι με την υπαγωγή στον ELA, η ΤτΕ είναι εκείνη που αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
- Τόσο στην ΕΚΤ όσο και στον ELA, το κόστος δανεισμού των τραπεζών επιβαρύνεται κατά 1 μονάδα(1,05% και 2,55% αντίστοιχα) επειδή οι εγγυήσεις του Δημοσίου που χρησιμοποιούνται για την άντληση ρευστότητας ανήκουν στον πυλώνα ΙΙ του σχεδίου Αλογοσκούφη και επιβαρύνονται με 100 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου