Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η Αποτυχία των Μεταβλητών της Υπόθεσης του Πλαισίου Εργασίας του Μνημονίου

του Παναγιώτη Οικονομόπουλου
Η υπόθεση του πλαισίου εργασίας του Μνημονίου της τρόικας βασίζεται στην ενεργοποίηση των κάτωθι μεταβλητών, οι οποίοι αν επιτευχθούν, ισχυρίζεται το Μνημόνιο ότι θα αποπληρωθεί το κρατικό χρέος, θα μειωθεί το ιδιωτικό χρέος και θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη! Ποιες είναι αυτές οι μεταβλητές οικονομικές σχέσεις και έχουν επιτευχθεί μετά από 42 μήνες εφαρμογής του Μνημονίου; και αν έχουν, παρατηρείται αναπτυξιακή πορεία;
1. Πρωτογενές Πλεόνασμα (μόνο με μαγειρέματα!)
2. Εμπιστοσύνη της Αγοράς Κεφαλαίου/Ιδιωτικού Τομέα (ακόμη τίποτε!)
3. Μείωση Επιτοκίων/Κόστους Δανείων και Επέκταση Δανεισμού (μέχρι τώρα αύξηση επιτοκίων/πτώση δανεισμού!)
4. Ιδιωτικές/Κρατικές Επενδύσεις (Σημαντική πτώση και ανυπαρξία!)
5. Μέτρα Απελευθέρωσης Ρυθμιστικού Περιβάλλοντος (Εφαρμόζονται με ασήμαντο αποτέλεσμα στην Επιχειρηματική δραστηριότητα!)

6. Εσωτερική Υποτίμηση και Αύξηση Ανταγωνιστικότητας (30% μείωση μισθών, πτώση παραγωγικότητας, ασήμαντη αύξηση εξαγωγών!)
7. Πλεόνασμα ισοζυγίου Εξωτερικών Πληρωμών (Ακόμη τίποτε αλλά μείωση του ελλείμματος λόγω ύφεσης!)
8. Μέτρα Τόνωσης Ανταγωνισμού  (Αύξηση της ολογοπολιακης δομής από αύξηση του μεριδίου μεγάλων επιχειρήσεων από το κλείσιμο ΜΜΕ λογω ύφεσης!)
9. Τιμές (Μείωση αγορανομικού έλεγχου με περιορισμένη πτώση τιμών και αρνητική σύγκριση αυτών σε σχέση με τιμές άλλων οικονομιών της ΕΖ!)
10. Κρατικό και Ιδιωτικό Χρέος (Αύξηση του λόγου κρατικού χρέους από το 120% το 2009 στο 175% και του Ιδιωτικού από 100% το 2009 στο 200%!)
11. Ιδιωτικοποιήσεις (Από 50 δισ, ευρώ προβλέψεις μόνο 5% έχει επιτευχτεί και σημαντική πτώση της αξίας της κρατικής περιουσίας και ανυπαρξία επενδυτών λόγω ύφεσης!)

Τέλος, αντί ανάπτυξης όπως μας είχαν υποσχεθεί μόνο ύφεση, ανεργία, φτώχεια και μετανάστευση! Είπατε "success story";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου