Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΒΕΤΙΑ: "ΚΡΑΧ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ – ΕΥΡΩ

iskra


ΖΗΜΙΕΣ 1 ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ 60.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) αιφνιδίασε την Πέμτπη (15/1) τις αγορές, ανακοινώνοντας ότι μειώνει το επιτόκο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.
Στις 11:30 και μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (0,88 φράγκα ανά δολάριο), ενώ λίγο μετά τις 16:00 εξακολουθεί η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου άνω του 30%.
Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011, στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ όταν οι επενδυτές αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.
Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.
Σήμερα, η ελβετική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι λόγοι αυτοί πλέον δεν συντρέχουν. Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2011 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,35 και είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1 δολαρίου πριν την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για να διαμορφωθεί περί το 1,30 δολάρια μετά την απόφαση.
Ανάλογη είναι και η εξέλιξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με άλλα νομίσματα όπως το ευρώ και η στερλίνα.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας οι τάσεις ενίσχυσης του ελβετικού νομίσματος που σημειώνονται σήμερα θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και οι ισοτιμίες του θα σταθεροποιηθούν σε επιθυμητά επίπεδα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σ΄αυτό θα συμβάλλει και η αναμενόμενη απόφαση για ποσοτική χαλάρωσηαπό την ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.
ΖΗΜΙΕΣ 1 ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ 60.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου είναι άσχημο νέο για όσους έχουν λάβει δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, κάτι που ήταν αρκετά δημοφιλές στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αλλά και παλαιότερα επί δραχμής εξαιτίας των χαμηλών ελβετικών επιτοκίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.
Αντίβαρο εν μέρει αποτελεί η μείωση των επιτοκίων του φράγκου που ανακοίνωσε παράλληλα ηΕθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία πάντως δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση από την αλλαγή της ισοτιμίας.


ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα νέας σεισάχθειας που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα παρέσχε την Παρασκευή (16/1) το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικήςτου κόμματος. Ακόμη, δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την αρχή ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι, ήδη, πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων είναι άλλη μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη.
«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου