Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Από πλοίο που βουλιάζει, ό,τι αρπάξεις κέρδος είναι


Από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου
Η αποκάλυψη (όχι του Ιωάννη..) που έγινε, ήταν ένα ισχυρό σοκ για όλους μας. Το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι έχει εξαντλήσει ήδη το όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση των εντόκων γραμματίων...μπλοκάρει όμως πολιτικά τα ληγμένα κατά τον Μάρτιο ομόλογα.
Βέβαια οι τράπεζες για να πάρουν τα έντοκα γραμμάτια χρεάζονται ρευστό καθώς θα πρέπει να έχει καλυφθεί και το όριο που θέτει η τρόικα.
Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι.:
α) Η δυνατότητα έκδοσης των εντόκων γραμματίων έχει ήδη καλυφθεί, και
β) Θα πρέπει να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι δανειστές-αγοραστές του ελληνικού δημοσίου
Η αυτοδύναμη ή όχι νέα κυβέρνηση καλείται να ελέγξει εαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια, δεδομένου ότι η επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν περί της διακοπής της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εάν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, δηλαδή εάν η νέα κυβέρνηση δεν δεσμευτεί....

Γνωστό είναι όμως ότι στις 28 Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, που κατά συνέπεια είτε θα πρέπει να δοθεί παράταση  στην αξιολόγηση (κάτι που δεν μας συμφέρει) είτε οι τράπεζες να έχουν καλύψει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Το μόνο σίγουρο είναι, περί της παράτασης της αξιολόγησης, ότι δεν θα πρέπει να αιτηθεί το κράτος κάτι τέτοιο διότι όσο περισσότερο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο αυξανόμενες θα είναι οι ταμειακές ανάγκες αλλά και η μη εκπλήρωση των κρατικών υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες του. Έτσι αποτέλεσμα όλων αυτών θα έχει η ανατροπή της "ανάκαμψης" και η έλλειψη της ήδη υπάρχουσας "σταθερότητας" της ελληνικής οικονομίας.

Και εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι "αγορές" μάλλον κάτι ξέρουν απο αρχαιοελληνικές παροιμίες γι΄αυτό και.... "Από καταδυομένης νηός ό,τι αν λάβης κέρδος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου