Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η Κίνα στέλνει για πρώτη φορά τάγμα πεζικού σε αποστολή του ΟΗΕ. Τι αλλάζει;

Νέα Πολιτική


Του Στάθη Καραπάνου* 

Τους πρώτους μήνες του 2015 αναμένεται να αποχωρήσει τάγμα πεζικού του κινεζικού στρατού, με σκοπό να ενισχύσει την αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν. Το τάγμα θα αποτελείται από 700 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 121 αξιωματικοί και 579 επαγγελματίες οπλίτες.

Την ιστορικής σημασίας είδηση εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας, το Σεπτέμβριο του 2014 και την επιβεβαίωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua προ ολίγων ημερών. Η Κίνα είχε ήδη στείλει μικρές ομάδες στρατιωτών στις αποστολές του ΟΗΕ στο Μάλι και στο Νότιο Σουδάν, η συμβολή των οποίων όμως είχε θεωρηθεί ως επί το πλείστον ασήμαντη.

Στο Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σφοδρός εμφύλιος πόλεμος, ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, και έχει φέρει αντιμέτωπες την παράταξη του προέδρου Σάλβα Κιίρ με αυτήν του έως πρότινος αντιπροέδρου Ριέκ Μασάρ. Οι συγκρούσεις έχουν λάβει εθνοτικές διαστάσεις και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ συγχρόνως θέτουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές πετρελαίου, στις οποίες βασίζεται ολόκληρη η οικονομία της χώρας.

Η είδηση αυτής της δυναμικής στρατιωτικής συμμετοχής της Κίνας στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν είναι σημαντική για δύο κύριους λόγους.


Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα χειρίζεται τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής. Η κρατική εταιρεία China National Petroleum Corporation, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και αερίου της Κίνας, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται σήμερα στο Νότιο Σουδάν, όπως και σε άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Η επικείμενη άφιξη του κινεζικού τάγματος στην περιοχή έχει ως πρωτεύοντα σκοπό να προστατέψει αυτές τις επενδύσεις. Παρά ταύτα, η αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών αποτελούσε έως τώρα το βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Τώρα αυτή η αρχή φαίνεται να παραβιάζεται για πρώτη φορά.  
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα εντός του ΟΗΕ. Η Κίνα έχει διαθέσει περισσότερο προσωπικό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, σχεδόν όμως πάντα αφορούσε πολιτικό προσωπικό, όπως μηχανικούς, ιατρούς και φύλακες. Η αποστολή ενός τάγματος 700 στρατιωτών μπορεί να σηματοδοτεί την ανάληψη μεγαλύτερων πολιτικών ευθυνών από πλευράς της Κίνας στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ και γενικότερα στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας.

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «L’Orientale»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου