Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Το Μνημόνιο ή το Μνημόσυνο;;

The Crypt of Banking News


από την Νούλα Χρυσοχοΐδου
Στην Ελληνική γλώσσα οι δύο λέξεις Μνημόνιο και Μνημόσυνο έχουν κοινή ρίζα, τη λέξη μνήμη, αν και διαβάζονται και προφέρονται διαφορετικά. Από την άλλη,  στην Αγγλική γλώσσα για την λέξη Μνημόνιο  χρησιμοποιείται η Λατινική λέξη Memorandum  που σημαίνει ‘’υπομνηματικό σημείωμα’’ ή  η λέξη Memorial που σημαίνει ‘’μνημείο, μνημόσυνο και υπόμνημα’’. Ας μην το δούμε μόνο ως λέξη αλλά ας δούμε τα οικονομικά γεγονότα μήπως αυτά μας τα εξηγούν καλύτερα. 
Το ΑΕΠ της χώρας μας το 2009 βρισκόταν στα 228,6 δισ. ενώ το 2010 στα 223,9 δισ. ευρώ με διαφορά 4,7% που με την ύφεση και την ανεργία που βιώνει η χώρα μας, το ΑΕΠ θα κατεβαίνει τα σκαλοπάτια συνεχώς.
Το έτος 2011 στον προϋπολογισμό έχουν καταγραφεί έσοδα 59 δισ. ευρώ, δαπάνες 65 δισ. ευρώ άρα με απλά μαθηματικά (αφαίρεση) προκύπτει ένα έλλειμμα 6 δισ. ευρώ. Για τους μισθούς και τις συντάξεις το κράτος χρειαζόταν 19,8 δισ. ευρώ (είναι το 30,5% * των δαπανών) από τα 65 δισ. δαπανών που είχε συνολικά. Επίσης για τις δανειακές μας υποχρεώσεις χρειαζόμασταν 70 δισ. ευρώ (πριν την γνωστή σε όλους επιμήκυνση στις 25/3/2011). Άρα προκύπτει πουθενά ότι εάν δεν υπογράφαμε το Μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις(;)

Το θέμα είναι ότι το 2002 είχαμε δάνεια της τάξεως των 55 δισ. ευρώ που έπρεπε να αποπληρωθούν με επιτόκιο 5,91% ετησίως και με 4,33% στα 3χρονα μας!!!
Τελικά άβυσσος η ψυχή του Οικονομολόγου-Συμβούλου...Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να εκδώσουμε κρατικά ομόλογα με επιτόκιο 15,3% στα 10χρονα, 23,8% στα 3χρονα και 25,95% στα 2χρονα μας...(;)
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πιστεύαμε ότι θα αποπληρώσουμε τα δάνεια μας χωρίς κούρεμα ή χωρίς επιμήκυνση μόνο με την σκληρή λιτότητα και με αποκρατικοποιήσεις. Εμείς συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος πράγμα αδύνατον διότι θα έχουμε καταβάλλει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και με δημόσιο χρέος 750 δισ. ευρώ. Και εγώ συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσεις τους οικονομικούς όρους και τις δύσκολες μαθηματικές πράξεις, πόσο δύσκολο είναι όμως τώρα που τα εξηγήσαμε παραπάνω........Τελικά από ποιό Πανεπιστήμιο τελείωσαν όλοι αυτοί; Ήδη ο τάφος έχει ανοίξει και ο νεκρός περιμένει να ταφεί.  Άντε και ζωή σε λόγου μας..!!!!
Εγώ το διάβασα το πρώτο Μνημόνιο-Μνημόσυνο...Εσείς;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου