Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αναζήτηση «Έντιμου Συμβιβασμού»

analitis


Αναζήτηση «έντιμου συμβιβασμού» με τον Α.Τσίπρα με τη μορφή επιμήκυνσης βλέπει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ενόψει μιας πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit θέλουν Βερολίνο και Βρυξέλλες να εξετάζουν αυτή την περίοδο, την μορφή ενός συμβιβασμού με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση νίκης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές: «Για την γερμανική κυβέρνηση μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει οικονομικά ριψοκίνδυνη και με μεγάλο πολιτικό κόστος, παρά τα -περί αντιθέτου- δημοσιεύματα. Ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο, αναζητείται λύση που δεν θα πλήξει το κύρος και των δύο πλευρών. Έτσι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρούσε από κάποιες ακραίες απαιτήσεις και ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα σώζονταν ακόμα μια φορά, γράφει η Die Zeit.
Παρόλα αυτά όμως τα επιτελεία των γερμανικών υπουργείων προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στόχος τους είναι να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης. Όμως οι υπάρχοντες μηχανισμοί, όπως ο ESM, οι κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών και τα εργαλεία της ΕΚΤ μπορούν μόνο να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν στην Γερμανία η θριαμβευτική επιβεβαίωση του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) που ζητά εδώ και καιρό την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Για την ΕΕ που γεωπολιτικά βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δύσκολη περίοδο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα: «Το σενάριο τρόμου θα ήταν να αποσυρθούμε εμείς (σσ. η ΕΕ) και να αναλάβει η Ρωσία», δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Όλες οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση Grexit έχουν κυρίως ένα στόχο: Να αποτρέψουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να ξεκαθαρίσουν στους έλληνες ψηφοφόρους τις επιπτώσεις της απόφασής τους.
Αποκλείεται ένα νέο κούρεμα
Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα για να παραμείνει και η επόμενη κυβέρνηση στην πορεία της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Ούτως ή άλλως με την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής σε μερικές εβδομάδες χαλαρώνουν οι όροι για μεταρρυθμίσεις. Η ευχέρεια κινήσεων από ευρωπαϊκής πλευράς είναι περιορισμένη. Ένα νέο κούρεμα πάντως αποκλείεται. Τόσο εξαιτίας αντιδράσεων σε Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία, όσο και σε χώρες της κρίσης όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν επιθυμούν ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, τις οποίες εκείνες δεν είχαν.
Πιθανότερος συμβιβασμός θεωρείται μια επιμήκυνση. Η Ελλάδα θα είχε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των πιστώσεων και επιπλέον θα έπρεπε να καταβάλλει χαμηλότερους τόκους. Σύμφωνα με την γερμανική DZ Bank (Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank) το βάρος του ελληνικού χρέους θα μειώνονταν κατά 23% αν διπλασιάζονταν στην ουσία ο χρόνος αποπληρωμής όλων των πιστώσεων από τα 24 στα 50 χρόνια.
Παρά τη δυσκολία της κατάστασης όμως ακόμα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Ουίλεμ Βούτερ, ο οποίος ως γνωστόν τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, εκτιμά ότι δεν αναμένεται έξοδος της χώρας από το ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι τους επόμενες μήνες η ΕΕ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα, αναφέρεται σε ανάλυση της Citi της περασμένης Δευτέρας.
Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου