Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Παίζει τα ρέστα του στον φόβο*

Το Ποντίκι


Με πολλά τρομοκρατικού χαρακτήρα διλήμματα προς τους πολίτες, με πόλωση, σύγκριση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα και απόπειρα πλαγιοκόπησης των δεξιών ψηφοφόρων του Καμμένου που δεν θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα παίξει τα ρέστα του στην προεκλογική εκστρατεία - εξπρές των 25 ημερών.

Ο Σαμαράς στοχεύει να διατηρήσει δυνάμεις προσεγγίζοντας το πο­σοστό των εθνικών εκλογών του 2012, ώστε να διατηρηθεί ως ισχυρός παίκτης στο μετεκλογικό σκηνικό.

Υπό τον τίτλο «Αλήθεια και ευθύνη κόντρα στον λαϊκισμό και τις ψεύτι­κες υποσχέσεις» έχει εκπονηθεί ειδι­κό σχέδιο για τη δημιουργία φόβου στους πολίτες, ώστε την ύστατη ώρα να στραφούν προς τη Ν.Δ. Ο Χρύ­σανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης έχουν καταγράψει όλες τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχει­ρήσουν να εξηγήσουν τι θα συμβεί στην οικονομία εάν ο Τσίπρας υλο­ποιήσει τις εξαγγελίες του για τις σχέ­σεις με τους δανειστές.


Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. πι­στεύουν ότι από μόνη της η προκή­ρυξη των εκλογών θα προκαλέσει σοκ στους πολίτες που ήταν αμφιταλαντευόμενοι ή δήλωναν οργισμένοι από την κυβέρνηση στις δημοσκο­πήσεις ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμ­μα.

«Το μόνο που κρατά ψηλά στις δη­μοσκοπήσεις τη Ν.Δ. είναι ο φόβος» παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και αναμένει κλι­μάκωση της ρητορικής. Υπάρ­χουν στελέχη της Ν.Δ. που έχουν αναλάβει να κάνουν τη βρόμικη δουλειά και να τρομοκρατούν με δημόσιες εμφανίσεις προαναγγέλλο­ντας Αρμαγεδδώνα στην οι­κονομία εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλά­ξει γραμμή.

Μόνο η ύφεση που θα προκληθεί λόγω της αβεβαιότητας από την πολιτική που θα ακολου­θήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης είναι αρκετή για να δημι­ουργήσει σημαντικές ανα­ταράξεις στην οικονομία, λένε ακόμη και «μετριοπα­θή» στελέχη της Ν.Δ.

Πάντως υπάρχουν και στε­λέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, που διαφω­νούν με τις τρομολαγνικές τακτικές. «Άλλο η αλήθεια και άλλο η τρομο­κράτηση των πολιτών» λένε στελέχη της Ν.Δ.

Το κυρίαρχο σενάριο

Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, που δεν θα εκφραστούν παρά μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει ή εάν χρειαστεί να πάρει κάποιος θέση στην κούρσα της διαδοχής, η ουσία είναι ότι στο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσουν τον φόβο για να συσπειρώσουν τους ψη­φοφόρους τους και να αποτρέψουν τους αναποφάσιστους να πάνε μα­ζικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αυτήν τη στιγμή το ρεύμα νίκης.

Ενδεικτική των στόχων της νεοδημοκρατικής προπαγάνδας εί­ναι η... «εκτίμηση» ότι τα γεγονότα «θα μιλήσουν μόνα τους», αφού η κατάσταση εί­ναι οριακή σε πολλούς τομείς και δεν αποκλείουν ο «ρεαλιστικός φόβος» να ενεργοποι­ηθεί.

Φυγή καταθέσεων, περιορι­σμός της ρευστότητας και πλαφόν στα ΑΤΜ είναι το κυρίαρχο σενάριο που συζητείται ότι μπορεί να συμβεί προεκλογικά.

«Όποιος εγγυάται και θα πείσει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν και δεν θα υπάρχει πρόβλημα τη Δευτέρα με­τά τις εκλογές είναι εκείνος που θα κερδίσει», λένε στελέχη της Ν.Δ. διασπείροντας τις τρομολαγνικές «εκτι­μήσεις» τους.

Ωστόσο, το επιτελείο του Μαξίμου δηλώνει ότι δεν εντάσ­σεται στον σχεδιασμό του οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη και πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θα διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της χώρας.

Αποδόμηση

Στη στρατηγική του Σαμα­ρά εντάσσεται και η αποδόμηση του κόμματος του Καμμένου, των ΑΝΕΛΛ, καθώς οι επιτελείς του Μα­ξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν δεξι­οί ψηφοφόροι που «ανατριχιάζουν» στην ιδέα ότι θα συνεργαστεί ο Καμμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλ­λωστε ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛΛ επιχειρώντας αφενός να κόψουν ροή «νοικοκυραίων» ψηφο­φόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτό­χρονα να επαναπατρίσουν ψηφοφό­ρους από τους ΑΝΕΛΛ.

Η στρατηγική του Σαμαρά αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ώστε να παραμείνει η Ν.Δ. όσο πιο κοντά μπορεί στα εκλογικά ποσοστά του 2012 και ταυτόχρονα να περιορί­σει όσο είναι δυνατόν το άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Σαμαρά είναι να βρί­σκεται εάν είναι δυνατόν και πάνω από το εκλογικό ποσοστό του 29% προκειμένου να είναι ο ισχυρός πό­λος και το αντίπαλον δέος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη στρατηγική αυ­τήν ο Σαμαράς θεωρεί ότι θα είναι ακλόνητος αρχηγός της Ν.Δ. και θα μπορεί να παίξει ρόλο στο μετεκλο­γικό σκηνικό.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ από πιθανούς συμ­μάχους μετεκλογικά είναι λογικό να οδηγήσει σε μια ταχεία απογύμνωσή του και κατάρρευση, κάτι που θα δώ­σει πόντους σε μια ισχυρή Ν.Δ. Θεω­ρούν πως μια ισχυρή Ν.Δ. με ακλόνη­το τον Σαμαρά θα είναι ικανή να πιέ­σει για μια «αριστερή παρένθεση» ή και για μια συγκυβέρνηση σε δεύτε­ρη φάση.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η καμπάνια της Ν.Δ. θα είναι προσωπο- κεντρική και θα ενισχύει το προφίλ του Σαμαρά σε σύγκριση με τον Τσίπρα. Δεν είναι μόνο το ότι ο Σα­μαράς υπερισχύει του Τσί­πρα σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως διατείνονται, αλλά είναι και το γεγονός πως στοχεύουν να διατηρήσουν ισχυρό το προφίλ του Σαμαρά και για εσωκομματικούς λό­γους, ώστε να μην μπορεί να τον «πλήξει» κανείς από το εσωτερικό της Ν.Δ. με­τά τις εκλογές.

Με απλά λόγια, στη Ν.Δ. βλέπουν ότι η ήττα έρχεται και το μόνο που απασχολεί σοβαρά πλέον είναι η διάσω­ση του στάτους πρώτα της Ν.Δ. και ύστερα του ίδιου του Σαμαρά για την επόμενη μέρα. Όλα τα άλλα είναι - κυριολεκτικά - για λαϊκή κατανά­λωση και για τα καφενεία...


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1845 στις 31 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου