Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Επειγόντως απαιτείται η ακριβής απεικόνιση των Δημόσιων Οικονομικών της χώρας

του Γιώργου Βάμβουκα
Στους φίλους αναγνώστες της Kontranews και σε όλους τους συμπολίτες μας, εύχομαι υγεία, ευτυχία, δύναμη και σθένος για το 2015. Χρόνια πολλά στους Βασίλιδες και τις Βασιλικές. Μακάρι να αφυπνιστούν οι υγιείς δυνάμεις του έθνους, να πάρουν τα ηνία και όλοι μαζί να διώξουμε τους γύπες πιστωτές και τους καρεκλοκατακτητές του δικομματικού καθεστώτος, που για πολλές δεκαετίες μας καταδυναστεύουν και πλουτίζουν πίνοντας το αίμα των πολιτών. Η χώρα μας εισήλθε πλέον στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών. Αναμφίβολα, η 25η Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, θεωρείται ιστορική στιγμή.
Την Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου του 2015, το μέγα δίλλημα για μας τους πολίτες είναι: Εγκρίνουμε τα μνημόνια και αποδεχόμαστε τους εγκάθετους του δικομματικού καθεστώτος (Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σια) ή πετάμε τα μνημόνια στον κλίβανο και γκρεμίζουμε την δικομματική νομενκλατούρα στον καιάδα της ιστορίας; Η δικομματική εγκληματική οργάνωση που μας έβαλε στο ναρκοπέδιο των μνημονιακών πολιτικών, που βάναυσα μας χαρατσώνει, που  κατακρεουργεί μισθούς και συντάξεις, που ξεπούλησε την εθνική μας ανεξαρτησία και έβαλε τη θηλιά της αυτοκτονίας στο λαιμό χιλιάδων μικρομεσαίων έντιμων επιχειρηματιών, όχι μόνο  πρέπει να φύγει από την εξουσία, αλλά θα πρέπει να περάσει το κατώφλι της φυλακής. 

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική και σίγουρα θα αλλάξει το ρου των γεγονότων. Με κριτήριο τις μέχρι τούδε δημοσκοπήσεις και θεωρώντας ως δεδομένη τη συμμετοχή του κόμματος ΓΑΠ στις επερχόμενες εκλογές, το ποσοστό διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την αξιοπιστία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει με την επιχειρηματολογία τους, να πείσουν το εκλογικό σώμα, ότι, θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η εθνική μας οικονομία για επτά συναπτά έτη βρίσκεται στο τέλμα και η καθίζηση των κρατικών εσόδων είναι πρωτοφανής, με οικτρό συνεπακόλουθο την δραματική και ακατάσχετη ανοδική τάση του δημοσίου χρέους.
Ουδείς σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους. Ο κ. Τσίπρας οφείλει άμεσα να ενημερωθεί από τις αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για την διάρθρωση και το ακριβές μέγεθος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και γενικότερα για το επίπεδο του χρέους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι δικοί μας υπολογισμοί, που έχουν καταγραφεί αναλυτικότατα σε επανειλημμένες επιφυλλίδες μας από τις σελίδες της Kontranews, εκτιμούν για το 2014 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης σε 480 δις ευρώ (€) και το χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε 560 δις €. 
Πριν ο κ. Τσίπρας ορκιστεί πρωθυπουργός, θα πρέπει να μάθει από τον κ. Σαμαρά, ποιο είναι το ακριβές δημόσιο χρέος, που θα του αφήσει πεσκέσι. Η δικομματική κλεπτοκρατία ξέρει πολλά, που εμείς υποψιαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε. Για παράδειγμα, πόσα είναι τα swaps (συμφωνίες ανταλλαγής), που έχουν στην πλάτη τους χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου, με συνέπεια χρέη πολλών δις €, να έχουν μεταφερθεί στο μέλλον και άρα να μην εμφανίζονται στο παρόν, υποεκτιμώντας έτσι το τρέχον δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Εμείς με τους δικούς μας υπολογισμούς εκτιμούμε τα swaps σε 150 δις €.
Ερώτημα: Τα swaps είναι λιγότερα ή περισσότερα των 150 δις €; Οι μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν παταγωδώς, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος της χώρας στα ουράνια. Ρωτούν οι δημοσιογράφοι τον κ. Τσίπρα, δηλαδή οι Πρετεντέρης, Παπαχελάς, Τράγκας, Θέμος και σια. Ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, δηλαδή μελλοντικά διαχειρίσιμο; Εύλογο και λογικό το ερώτημά τους. Ρωτάμε όμως τον Θέμο του “όλα 5,5” και του “όλα μίζα”.

Πώς είναι δυνατόν να εκπονηθεί ενδελεχές και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο οικονομικό πρόγραμμα, που θα συντελεί στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας, όταν δεν ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό  μέγεθος του χρέους; Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία, ότι, επειγόντως απαιτείται η άμεση καταγραφή, η απεικόνιση, των κύριων δημοσιονομικών δεικτών, ώστε να μάθουμε σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκονται τα Δημόσια Οικονομικά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου