Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Απαιτείται ακριβής και λεπτομερής αποτύπωση των Δημοσίων Οικονομικών


του Γιώργου Βάμβουκα
Ο ελληνικός λαός μέσα από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου 2015, έδωσε ηχηρό χαστούκι στην δικομματική κλεπτοκρατία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξοβελίζοντας τους Σαμαρά και Βενιζέλο από την κυβερνητική εξουσία. Οι πολίτες με την ψήφο τους, έστειλαν στην κυβερνητική εξουσία τα αντιμνημονιακά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Δύο κόμματα με συνεπή αντιμνημονιακό και καταγγελτικό λόγο, που υπόσχονται ένα ελπιδοφόρο αύριο για τη χώρα και τον εξουθενωμένο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό. Ωστόσο, ορισμένες αλήθειες για ιστορικούς λόγους πρέπει να λέγονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν απέναντί τους σύσσωμο το μιντιακό-επικοινωνιακό κρατικοδίαιτο κατεστημένο.
Το Mega, τον Antenna, το Star, τον Σκάϊ, κ.λπ., με τους παπαχελάδες, τους πρετεντέριδες, τους τράγκες και τον θέμο. Παρά πόδας είχαν και τις κιτρινοφυλλάδες τους, δηλαδή τα Νέα, το Έθνος, την Καθημερινή, το Πρώτο Θέμα, κ.λπ. Απώτερη επιδίωξή τους η υπεράσπιση των δολοφονικών μνημονιακών πολιτικών, με όπλα την παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου των πολιτών. Το συμβόλαιο της βρώμικης και της αισχρής προπαγάνδας, το ξεπλήρωναν με θαλασσοδάνεια, κρατικές αναθέσεις και διάφορες δουλίτσες αρκετών δις ευρώ.

Στον αντίποδα όμως των βαρόνων της βρώμικης προπαγάνδας, υπήρχαν κάποιες υγιείς επικοινωνιακές δυνάμεις, που μέσα από τις οθόνες των μικρών καναλιών, τις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο και τη μαχητική φωνή των εφημερίδων τους, συνέβαλαν τα μέγιστα στη μεγαλοπρεπή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε η προμετωπίδα του προεκλογικού αγώνα. Με αιχμή του δόρατος την ημερήσια εφημερίδα Kontranews και το Kontra Channel, δόθηκε ένας μετωπικός πόλεμος, που ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ. Οι βαρώνοι της κλεπτοκρατίας είχαν τα θαλασσοδάνεια και τους παπαχελάδες, ο Κουρής όμως είχε το μυαλό και την έξυπνη επιτελική ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κερδίζει ο Δαυίδ, γιατί είναι ο πανούργος, ο μπαρουτοκαπνισμένος πολεμιστής, που ξέρει να μάχεται και την κατάλληλη στιγμή, να επιφέρει το καίριο πλήγμα στον γιγαντόσωμο αλλά νάνο στο μυαλό Γολιάθ.  Χωρίς τον πανέξυπνο Δαυίδ δεν θα υπήρχε η πανηγυρική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Έμμεσα οι αναγνώστες της Kontranews και οι τηλεθεατές του Kontra Channel, συνέβαλαν τα μέγιστα στην μεγαλοπρεπή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την δυναμική είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή των Ελλήνων. 
Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαρύ έργο να φέρει σε πέρας. Η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές υποσχέσεις και κυρίως θα πρέπει να ανταποκριθεί στους στόχους της νέας αντιμνημονιακής οικονομικής πολιτικής. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εξαντληθεί από τα απανωτά χαράτσια και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων. Το ίδιο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κατά χιλιάδες βάζουν λουκέτο και οι ιδιοκτήτες τους οδηγούνται στην απόγνωση.
Η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης θα πρέπει να διέπεται από κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό. Παράλληλα, η ασκούμενη μακροοικονομική πολιτική θα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να δίνει προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Το βράδυ των εκλογών ακούσαμε έναν υποκριτή και θρασύτατο απερχόμενο πρωθυπουργό, να λέει ότι παραδίδει τα Δημόσια Οικονομικά στον Τσίπρα, έχοντας πρωτογενές πλεόνασμα και μηδενικό κρατικό έλλειμμα. Ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει τα όρια της αθλιότητας.

Το πρώτο βήμα που οφείλει να κάνει το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, είναι η άμεση καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Για το θέμα αυτό έχουμε γράψει πολλά κείμενα από τη θέση αυτή. Ο ελληνικός λαός που ζει στο πετσί του τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, πρέπει να πληροφορηθεί λεπτομερώς για το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους, την απόλυτη αξία των swaps, τη σύνθεση των πιστωτικών εσόδων, το επίπεδο των ενισχύσεων του κρατικού προϋπολογισμού προς τις τράπεζες, κ.λπ. Πώς θα ασκηθεί αξιόπιστη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, αν δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το απόλυτο μέγεθος και τη σύνθεση των επιμέρους δημοσιονομικών μεγεθών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου