Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η κινούμενη άμμος της Οικονομίας στην ιστορική Ελλάδα



Από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου
Η κινούμενη άμμος είναι αυτή που έχει χάσει τη σταθερότητα της διότι τα ρεύματα νερού που βρίσκονται από κάτω της έχουν παγιδευμένους κόκκους άμμου....Έτσι βλέπουμε το πρόσωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας! 
 Το νερό μπορεί να είναι παγιδευμένο μεταξύ των κόκκων και τίθεται σε κίνηση μόνο όταν π.χ. βουλιάξει στα βάθη της ένα υποκείμενο ή μια οικονομία. Στην πραγματικότητα όμως οτιδήποτε βρεθεί μέσα της δεν βουλιάζει, δεν πνίγεται στην κινούμενη αμμο, βυθίζεται μόνο όταν καταβάλει προσπάθεια για να βγεί αφού η πυκνότητα του είναι μικρή σε σχέση με εκείνη της άμμου. Έτσι περίπου περιγράφεται η ευρωπαϊκή οικονομία, ως κόκκοι άμμου που βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια οικονομική ολίσθηση. Κι η χώρα μας είναι εκεί....αρχικά χαλαρή που μετατρέπεται σε ρευστή μάζα προτού καταρρεύσει τελικά όμως βυθίζεται αργά αλλά σταθερά..
Η ελληνική οικονομία υποδέχεται μέσα σε κλίμα γιορτινό λόγω Χριστουγέννων, την ήδη πολιτική αβεβαιότητα και την έντονη οικονομική αστάθεια. Το κόστος δανεισμού μας εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς οι αποδόσεις των τριετών ομολόγων τον περασμένο Ιούλη, το επιτόκιο κυμαινόταν στα3,375% τώρα βρίσκεται στα 9,5%, δηλαδή ξεπέρασε αυτό των δεκαετών ομολόγων που είναι στο8,8%.

Και στο βάθος φαίνεται η αυξημένη ανησυχία των επενδυτών  για στάση πληρωμών καθώς η χώρα μς αδυνατεί να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος της. Βέβαια αυτό συμβαίνει διότι η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει αντιστροφή(ένας ήδη γνωστός οικονομικός όρος στα πηγαδάκια των .....

 Έτσι λοιπόν, με την παραπάνω περιγραφή μπορούμε να καταλάβουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας βρίσκεται μέχρι τις "μασχάλες" βυθισμένη....
Είναι ένα αίσθημα ελπίδας που ανατέλει...Πώς(;) Αρκεί να επιλέξουμε την σανίδα σωτηρίας που μας προσφέρεται...κι αν δεν μας προσφέρεται, δεν σημαίνει ότι είναι αόρατη. Υπάρχει!!!Έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, πίνεται, με μιά γουλιά vodka....και δίνεται, αρκεί να σηκώσουμε το χέρι και να την ζητήσουμε.


"yра" ( μετάφραση "εις υγεία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου