Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Barry Eichengreen: Ένα Grexit θα ήταν δύο φορές χειρότερο από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Νέα Κρήτη


Το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Ενωσης Οικονομολόγων το Σάββατο.
Σύμφωνα με τον Barry Eichengreen, κορυφαίο Αμερικανό οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το ευρώ θα πυροδοτούσε καταστροφικές αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα χειρότερες από εκείνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, όπως αναφέρει το Marketwatch.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πυροδοτούσε φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο θα κατέληγε να έχει σοβαρούς περιορισμούς κεφαλαίων, ενώ η έξοδος θα προκαλούσε μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές μπορεί να έκαναν σπέκουλα για το ποιο μέλος θα ακολουθήσει, εξήγησε.
"Εν ολίγοις, θα ήταν σαν μια κατάρρευση της Lehman Brothers εις διπλούν" προειδοποίησε.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αναγκαστούν να κάνουν για μια ακόμη φορά παραχωρήσεις προς την Ελλάδα για να την κρατήσουν στο κοινό νόμισμα.
"Αν και το να κρατήσουν την Ευρωζώνη ενωμένη θα είναι δύσκολο και δαπανηρό για τους πολιτικούς, μια διάσπαση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη και δαπανηρή" πρόσθεσε.

Άλλες απόψεις που ακούστηκαν από διακεκριμένους οικονομολόγους ήταν δυσοίωνες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Ο Jeffrey Frankel, καθηγητής Οικονομικών στο Harvard, δήλωσε ότι οι επενδυτές έχουν ξαναγυρίσει στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα θα υπάρξει πιθανότατα μια επανάληψη της αναταραχής που σημειώθηκε πριν λίγα χρόνια και τα spreads μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων θα διευρυνθούν ξανά.
Σύμφωνα με τον Kenneth Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, το ευρώ είναι μια "ιστορική καταστροφή", αλλά "αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να διαλυθεί" πρόσθεσε.
Όλες οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ευρώπη στην υγιή ανάπτυξη έχουν αποτύχει δήλωσε και ο οικονομολόγος Martin Feldstein, που επί χρόνια ήταν επικριτής της Ευρωζώνης.
"Νομίζω ότι μπορεί να μην υπάρχει καν τρόπος να τερματιστεί η ευρωπαϊκή κρίση" δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ακόμα και μια ποσοτική χαλάρωση, που εξετάζεται ως εργαλείο, μπορεί να μην είναι επιτυχημένη.
Η καλύτερη λύση για να διασφαλιστεί η επιβίωση του ευρώ θα ήταν ίσως το κάθε μέλος να προχωρήσει στις δικές του φορολογικές πολιτικές για να τονώσει τη ζήτηση και την εγχώρια κατανάλωση, είπε.
Πηγή: e-parembasis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου