Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015: Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν

Ave Caesar Morituri te Salutant,
Πίνακας του Ζερόμ
από την Νούλα Χρυσοχοΐδου
Σε λίγες ώρες οι Έλληνες μονομάχοι Βουλευτές θα παρελάσουν από την προεκλογική εξέδρα πρίν την μονομαχία και ως άλλοι Ρωμαίοι θα προσφωνήσουν τον ιστορικό χαιρετισμό: "Ave Caesar, morituri te salutant" (Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν), και απο την άλλη πλευρά οι πολίτες θα αποφασίσουν την μοίρα τους, την ελευθερία τους ή τελικά θα τους ρίξουν στα λιοντάρια........
ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Αυτοδύναμη κυριαρχία ή όχι (;).
Κι όμως η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος μπορεί να εξασφαλιστεί και με το ποσοστό των 33% ώστε να καταφέρει να αποσπάσει 152 έδρες. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί με βάση το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν συγκρίνουμε όμως με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2012, τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν συγκεντρώσει το καθόλου απαρατήρητο ποσοστό των 19,02%. Επομένως, δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες αυτοδυναμίας: 
α) Το ποσοστό του πρώτου κόμματος, και
β) Πόσα κόμματα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% ώστε να μπουν στην Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής και φυσικά να έχουν το μεγαλύτερο άθροισμα της δύναμής τους, τόσο περισσότερο θα χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει ο νικητής την πλειοψηφία των 151 Βουλευτών. Από την άλλη πλευρά αν τα εκτός Βουλής κόμματα κινηθούν στο 6% περίπου (βλέπε:επαναληπτικές εκλογές 2012), τότε το πρώτο κόμμα μπορεί με ποσοστό 33% και με μόλις 138 έδρες ναι μεν να κερδίσει τις εκλογές αλλά είτε να προσπαθήσει να σχηματίσει Κυβέρνηση-Συγκυβέρνηση είτε να προσφύγουμε ξανά στις κάλπες!!!
Ειδικότερα, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα θα το πολλαπλασιάσουμε (το ποσοστό του κόμματος) με το 250. Έπειτα θα διαιρέσουμε το γινόμενο με το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που έχουν πάρει ποσοστό 3%. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει μας δίνει τις έδρες. 
Εδώ, προσοχή: Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στις έδρες του πρώτου κόμματος προστίθενται και οι 50 έδρες, μπόνους!!! Και εδώ είναι όλη η ιστορία της μονομαχίας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων
Τα ποσοστά αυτοδυναμίας των εξω-κοινοβουλευτικών κομμάτων αντιστοιχούν στα εξής ποσοστά αυτοδυναμίας:
Το 5% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%
Το 7% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38%
Το 8% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%
Το 8,5% - 9,5% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%
Το 10% - 10,5% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%
Το 11% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2%
Το 12% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%
Το 13% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,2%
Το 14% αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,8% , και
Τέλος, το 15% στα εξω-κοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,4%.

Και από το πρωί της Κυριακής έως το κλείσιμο της κάλπης και την εμφάνιση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, οι Υποψήφιοι Βουλευτές όλων των κομμάτων θα μάχονται ως μελλοθάνατοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου