Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Διεθνείς προβλέψεις 2015 – Analyst.gr

Νέα Κρήτη


του Βασίλη Βιλιάρδου

Υποθέτουμε ότι, κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να ανάψει το ελληνικό πυροτέχνημα των περίπου 420 δις € εξωτερικών χρεών - αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αφού η σπίθα είναι δυνατόν να προκύψει από κάτι εντελώς απρόβλεπτο
"Εάν οι Έλληνες δούλευαν με το ίδιο ακριβώς πάθος, το οποίο «αφιερώνουν» στις πολιτικές συζητήσεις καθημερινά, στις τηλεοπτικές ή φυσικές μεταξύ τους, η πατρίδα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί στην ωραιότερη, στην πλουσιότερη, καθώς επίσης στην πιο πολιτισμένη χώρα της Δύσης - χωρίς τη βοήθεια καμίας άλλης χώρας και παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού".

Άρθρο
Επειδή είναι αρκετοί αυτοί που μας ρωτούν για το τι θα ψηφίσουμε, η απάντηση μας δεν είναι ίσως ικανοποιητική: επειδή θα επιλέξουμε πιθανότατα το λευκό, παρά το ότι έχει δυστυχώς «κακοποιηθεί» από τα πολιτικά κόμματα (άρθρο), θεωρώντας ότι δεν μας αντιπροσωπεύει, αλλά ούτε και μας πείθει για τις δυνατότητες διακυβέρνησης της χώρας κάποια συγκεκριμένη παράταξη.
Πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία, στη μικτή, ελεύθερη οικονομία (όπου οι κοινωφελείς, οι στρατηγικές και οι μονοπωλιακές κερδοφόρες επιχειρήσεις ανήκουν στο δημόσιο, ενώ όλες οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα), καθώς επίσης σε μία Ευρώπη των Πολιτών της - η οποία είναι μάλλον αδύνατον να υπάρξει, με τη σημερινή πρωσική Γερμανία στο ρόλο του απολυταρχικού ηγεμόνα της.
Έχουμε την άποψη δε πως εάν τα σημερινά ελληνικά κόμματα δεν καταφέρουν τελικά να συνεργαστούνμεταξύ τους, επιλέγοντας το εθνικό αντί το παραταξιακό συμφέρον, η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θαχρεοκοπήσει - υποχρεούμενη να εξέλθει από το ευρώ, μέσω της διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να βιώσει έναν εφιάλτη άνευ προηγουμένου.

Ελπίζουμε φυσικά πως θα αποφευχθεί η καταστροφή, αν και δεν θα θέλαμε να είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν υποθέσουμε πως θα κερδίσει τις εκλογές σχηματίζοντας κυβέρνηση (κάτι εξαιρετικά δύσκολο) - με την έννοια της μη τήρησης των μη ρεαλιστικών προεκλογικών της δεσμεύσεων. Απλούστερα, θα επιθυμούσαμε να είναι το προϊόν της επικράτησης της κοινής λογικής - η οποία δυστυχώς λείπει από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Επί πλέον, θεωρούμε πως η πολιτική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να ενημερώσει τους Πολίτες, σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει χρεοκοπία - ειδικά επειδή διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι, η κατάσταση της οικονομίας μας δεν μπορεί να χειροτερέψει ή πως δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε!  
Φυσικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε με κάθε λεπτομέρεια στις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν τότε, αλλά δεν θέλουμε να θεωρηθεί πως κινδυνολογούμε ή πως προσπαθούμε να εκφοβίσουμε, επηρεάζοντας την εκλογική ψήφο - ενώ ασφαλώς δεν είναι δική μας υποχρέωση, αλλά όλων αυτών που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, πιστεύοντας πως έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες.     
Προφανώς όμως, θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο να δούμε στην πατρίδα μας ουρές μπροστά στα χρυσοχοΐα από απεγνωσμένους ανθρώπους που θα ήθελαν να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους αγοράζοντας χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα, τραπεζικές επιθέσεις, συνεχείς διακοπές ρεύματος, παγωμένα από το κρύο σπίτια, άδεια βενζινάδικα, κλειστά νοσοκομεία, κατάρρευση του χρηματιστηρίου, εγκληματικές συμμορίες στους δρόμους, λεηλασίες σούπερ μάρκετ από πεινασμένους, οχυρωμένες ή χρεοκοπημένες τράπεζες, καθώς επίσης απόλυτα εξαθλιωμένους και εξαγριωμένους Έλληνες.  
Σημαντικό λοιπόν κατά τη γνώμη μας, η οποία δεν διεκδικεί φυσικά το αλάθητο, είναι η εκλογή μίας κάποιας κυβέρνησης - χωρίς να έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιό θα είναι το κεντρικό κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, η επανάληψη του σκηνικού του 2012 θα ήταν απολύτως καταστροφική για την Ελλάδα - σε σημείο που κανένας δεν μπορεί να φαντασθεί σήμερα.
Η πρόβλεψη μας πάντως είναι πως τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα δημιουργηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα υπάρξουν παραχωρήσεις «ένθεν κακείθεν» (κυβέρνησης και δανειστών), η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα παραμείνει στο ευρώ - με την ελάφρυνση του δανεισμού της, καθώς επίσης με ένα πρόγραμμα ήπιας λιτότητας, το οποίο θα εμπλουτιστεί με ευρωπαϊκές επενδύσεις, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της να μπορεί να εξυπηρετείται, έστω στοιχειωδώς. Η χρεοκοπία της πατρίδας μας άλλωστε δεν συμφέρει κανέναν - ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την ΕΕ, ούτε την υπόλοιπη Δύση.   
Όσον αφορά τώρα τον πλανήτη, θεωρούμε σκόπιμη την παράθεση των απόψεων ορισμένων «ειδικών», έτσι όπως έχουν διατυπωθεί σε διάφορα ΜΜΕ (πηγή).  

Η εξέλιξη της κρίσης
Τα περασμένα χρόνια, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς επίσης την κατακόρυφη αύξηση των χρεών παγκοσμίως που την ακολούθησε, οι διάφορες «φούσκες» που έκαναν την εμφάνιση τους στα ακίνητα, καθώς επίσης στα χρηματιστήρια, γινόταν όλο και μεγαλύτερες. Φυσικά υπήρξε μία σειρά προβλέψεων, μεταξύ των οποίων τρεις της BIS, με βάση τις οποίες οι φούσκες θα έσπαζαναπό στιγμή σε στιγμή - χωρίς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού διογκώθηκαν περαιτέρω.
Εν τούτοις, τα γεγονότα του 2001, καθώς επίσης του 2008, μας έχουν διδάξει πως όλες οι φούσκες κάποια στιγμή «εκρήγνυνται» - με εξαιρετικά επώδυνα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που «κατέχει τα σκήπτρα» στον τομέα της υπερχρέωσης κρατών, επιχειρήσεων, τραπεζών και ιδιωτών - ενώ ο πλανήτης οδηγείται στο επόμενο, τελικό στάδιο μίας κρίσης, στους θρησκευτικούς πολέμους (ανάλυση), όπως συμπεραίνεται μεταξύ άλλων από την τρομοκρατική επίθεση φανατικών «ισλαμιστών» στη Γαλλία, με πολυάριθμα θύματα.     
Η συνεχής επέκταση του ισλαμισμού πάντως είναι δεδομένη (γράφημα) - ενώ η δημιουργία αντιδραστικών ή/και εθνικιστικών κινημάτων, όπως των «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida) στη Γερμανία, τα οποία αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των μελών τους, δεν είναι ότι καλύτερο (άρθρο).    
Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη είναι πιο κοντά από ποτέ στηνκατάρρευση - η οποία, εάν ή όταν συμβεί, θα είναι πολύ πιο καταστροφική από όλες τις υπόλοιπες του παρελθόντος.
Η πιθανότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες γεωπολιτικές εξελίξεις, θα μπορούσε να μας οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω - ενώ κατά πολλούς, θα προκαλούσε ακόμη και το θάνατο του δυτικού πολιτισμού. Ακολουθούν οι προβλέψεις των ειδικών σε ελεύθερη μετάφραση:

Οι διεθνείς προβλέψεις

Bill Fleckenstein: Προσπαθούν να οδηγήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει, οπότε θα οδηγηθούμε σε ένα μεγάλο ατύχημα.
Όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν ότι, πρόκειται για «μεταμφίεση», για χειραγώγηση καλύτερα, τότε το δολάριο θα συντριβεί, τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν, υποθέτω δε και οι αγορές ομολόγων. Ο χρυσός θα εκτοξευθεί στα ύψη, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουν εμπιστευθεί τις κεντρικές τράπεζες, νομίζοντας πως είναι αλάνθαστες.  

John Ficenec: Ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης των τιμών προς τα κέρδη (Ρ/Ε) του καθηγητή κ. R. Schiller, για τον αμερικανικό S&P, έχει φτάσει σήμερα στο 27,2. Ευρίσκεται δηλαδή 64% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του, ο οποίος τοποθετείται στο 16,6. Μετά το 1882, ο δείκτης αυτός ήταν μόλις τρεις φορές υψηλότερος - το 1929, το 2000 και το 2007, με τα γνωστά καταστροφικά επακόλουθα.   

Ambrose Evans-Pritchard: Το Φεβρουάριο η Ευρωζώνη θα βυθιστεί στον αποπληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να προσπαθήσουν να τρίψουν τις «τσακμακόπετρες», με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να ανάψουν φωτιά, με τα υγρά ξύλα που έχουν στη διάθεση τους.
Τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν, ενώ τα χρέη όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα κλιμακωθούν ραγδαία, με ρυθμό μεγαλύτερο της αύξησης του ΑΕΠ τους. Η περιοχή θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο βάλτο των τόκων επί των τόκων (ανατοκισμός).  

Jerome Levy Forecasting Center: Οι καινούργιες οικονομικές ειδήσεις προαναγγέλλουν αρκετά καθαρά μία επερχόμενη ύφεση.   

Paul Craig Roberts: Ο χάρτινος πύργος της Δύσης, το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Οι τιμές των μετοχών, καθώς επίσης ο βιομηχανικός δείκτης των Η.Π.Α. (Dow Jones), όπως και όλα τα υπόλοιπα, δεν αιτιολογούνται καθόλου με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη - κάτι που συμβαίνει και με το δολάριο.  

David Tice: Έχω τα ίδια προαισθήματα, όπως το ]98, το '99, το 2005 και το 2006 - θα έχουμε ένα τρομακτικό τέλος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στον πλανήτη.

Liz Capo: Προετοιμαστείτε για ένα καταστροφικό έτος, όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου - αυτό είναι το μήνυμα των προβλέψεων της Wall Street.  

Phoenix Capital Research: Περισσότερο ή λιγότερο, θα επηρεαστούν όλοι και όλα. Η δήθεν ανάκαμψη των προηγουμένων πέντε ετών, οφείλεται κυρίως στο φθηνό δανεισμό της Fed, με φρέσκα τυπωμένα δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ξεπεράσει όλα του τα ρεκόρ, έχοντας μετατρέψει σε ρίσκο όλα όσα χρηματοδοτούνται με δανεικά δολάρια. Τα πάντα θα καταρρεύσουν, ενώ το πετρέλαιο δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μόνο η αρχή.
Όταν όλα λοιπόν θα καταρρέουν, το βουνό των 9 τρις νέων δολαρίων θα εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη εκρηκτική ύλη - ενώ πολλές οικονομίες, από τη Γερμανία έως την Ιαπωνία, θα ακινητοποιηθούν εντελώς ξαφνικά. Το ενδεχόμενο αυτό επιτρέπει πολύ εύκολα τις προβλέψεις που αφορούν το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος.   

Rob Kirby: Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα προκαλέσει μία επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση - αφού θα συνδυαστεί με τα δάνεια υψηλού ρίσκου (Junk Bonds), με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από σχιστόλιθο (γράφημα). Το ποσόν αυτό υπολογίζεται στα 500 δις $, τα οποία ευρίσκονται κυρίως στους ισολογισμούς των μεγάλων τραπεζών της Δύσης, στα λογιστικά τους βιβλία. Εάν αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετηθούν, τότε θα απειληθεί το μέλλον όλων αυτών των τραπεζών.
Θεωρώ πως αυτό θα αποτελέσει το σινιάλο για τη Fed, όσον αφορά την ανακοίνωση ενός τέταρτου πακέτου ποσοτικής διευκόλυνσης (QE). Το πακέτο αυτό θα συνοδευθεί με διασώσεις τραπεζών από τους δανειστές, τους μετόχους και τους καταθέτες τους (Bail in) - αφού γνωρίζουμε πως όλες οι βιομηχανικές χώρες έχουν ήδη ψηφίσει ανάλογους νόμους.
Η οικονομική ελίτ προετοιμάζεται ήδη για τον επόμενο γύρο της εκτύπωσης χρημάτων - όπου θα κατάσχει χρήματα από τις καταθέσεις και τις συντάξεις των ανθρώπων. Βλέπω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πάρα πολύ σύντομα.

John Ing: Σε σύγκριση με όλα όσα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πλανήτης αυτή τη φορά, η κρίση του 2008 ήταν μόνο μία γενική πρόβα. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν κυβερνήσεις, πολύ πιο χρεωμένες από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008. Επομένως, η καταιγίδα που θα ξεσπάσει θα είναι πολλαπλάσιου μεγέθους από την προηγούμενη - ενώ τα περισσότερα «πλοία» είναι ήδη καταβεβλημένα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Gerald Celente: Στον αγγλικό όρο για την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά, στη λέξη «confidence», υπάρχει η συλλαβή «con». Την ίδια συλλαβή βρίσκουμε σε απατεώνες (con men) και σε απάτες ή τεχνάσματα (con games) - δηλαδή, σε καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάχρηση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων.
Οι άνθρωποι θα χάσουν σύντομα την εμπιστοσύνη τους στους απατεώνες, επειδή οι τελευταίοι έχουν δείξει πλέον τα χαρτιά τους. Πρόκειται για την αποκάλυψη του συστήματος της χιονοστιβάδας - της πυραμίδας. Οι απάτες πλησιάζουν στο τέλος τους, αφού δεν υπάρχουν άλλα χαρτιά, με τα οποία θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους ανθρώπους.    
Τι άλλο μπορούν να κάνουν; Σίγουρα δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια, αφού τότε θα καταρρεύσει απότομα ο χάρτινος πύργος. Η εμπιστοσύνη στο παιχνίδι των απατεώνων χάνεται μέρα με την ημέρα, οπότε κάποια στιγμή το παιχνίδι θα τελειώσει. Τότε θα βιώσουμε συνθήκες πραγματικού πανικού - τόσο στη Wall Street, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Επίλογος
Φυσικά υπάρχουν πολλοί άλλοι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν πως το παιχνίδι θα συνεχιστεί επ' αόριστον - όπως υπήρχαν το 1929, το 1987, το 2000 και το 2007. Εν τούτοις, είναι γεγονός πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη κρατών, επιχειρήσεων, τραπεζών και ιδιωτών επιδεινώνονται συνεχώς, καθώς επίσης πως τα χρέη αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ οι τιμές των μετοχών εγγράφουν συνεχώς υψηλότερα ρεκόρ - οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την αποφυγή του χάους.
Ίσως βέβαια να μην συμβεί τίποτα το 2015, αλλά να συνεχίσουν να διογκώνονται όλες οι τιμές, να εκτυπώνονται νέες ποσότητες χρημάτων, καθώς επίσης να αυξάνονται τα χρέη. Εν τούτοις, παραμένει απαράβατος κανόνας πως ότι ανεβαίνει κατεβαίνει - ενώ όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάτι, τόσο πιο επώδυνη και τρομακτική είναι η νομοτελειακή του πτώση.
Στα πλαίσια αυτά, υποθέτουμε ότι κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να ανάψει το ελληνικό πυροτέχνημα των περίπου 420 δις € εξωτερικών χρεών της χώρας - αν και φυσικά δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς για απολύτως τίποτα, αφού η σπίθα είναι δυνατόν να προκληθεί ή να προκύψει, από κάτι μη αναμενόμενο και εντελώς απρόβλεπτο.     
www.analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος
© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου