Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η ιστορικά αδόκιμη σύγκριση των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 με αυτές του Νοεμβρίου 1920

Νέα Πολιτική


Του Μελέτη Μελετόπουλου*
Εσχάτως τα φιλοκυβερνητικά μέσα και διάφοροι καθηγητές ιστορίας των ημετέρων (διεθνώς διακεκριμένων και πρωτευόντων σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις) πανεπιστημίων, μας βομβαρδίζουν με μία υποτιθέμενη σύγκριση των επικειμένων εκλογών με….αυτές του 1920.
Και τότε, λένε, η αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές, και τότε οι Σύμμαχοι προειδοποίησαν τον ελληνικό λαό ότι αν ψήφιζε την αντιπολίτευση θα έσπαγε το κεφάλι του, και τότε  ο λαός αψήφησε τους Συμμάχους και  έφερε την αντιπολίτευση στην εξουσία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην Μικρασιατική Καταστροφή (η οποία εν προκειμένω είναι η έξωσή μας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή, στην περίπτωση που ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση). 
Όπου η Ιστορία χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο τρομοκράτησης των ψηφοφόρων. Δεν απορεί κανείς που τέτοιες ανοησίες τις υπογράφουν μνημονιακοί δημοσιογράφοι και γνωστοί υπηρέτες πολιτικών σκοπιμοτήτων πανεπιστημιακοί….
Αλλά είναι χρήσιμο, για το ευρύτερο και μη ιστορικά εξειδικευμένο κοινό, να αναιρεθούν εξάπαντος και βάσει των γεγονότων και μόνον τέτοιες αδόκιμες και ανιστόρητες συγκρίσεις. 
1.    Η παρομοίωση του τότε κυβερνήτη της χώρας Ελευθερίου Βενιζέλου, τον οποίον καταψήφισε ο Ελληνικός λαός στις μοιραίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 , με τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι τουλάχιστον ατυχής. Ο Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που ανέτρεψε τον παλαιοκομματισμό, ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ανανέωσε ριζικά την πολιτική σκηνή της χώρας αναδεικνύοντας σε υπουργούς προσωπικότητες όπως ο Παπαναστασίου, ο Μιχαλακόπουλος και ο Σοφούλης. Ο Σαμαράς εκφράζει αντιθέτως τον σύγχρονο παλαιοκομματισμό και τοποθέτησε σε θέσεις υπουργών τον Ντινόπουλο, τον Γιακουμάτο και τον Λοβέρδo.
2.    Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 διεξήχθησαν με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ οι σημερινές διεξάγονται παρά την λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να τις αποτρέψει.
3.    Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η ίδια είναι το αντίστοιχο της βενιζελικής παράταξης του 1920 και ο ΣΥΡΙΖΑ οι τότε αντίπαλοι του Βενιζέλου. Όμως, το αντίπαλο κόμμα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 ήταν η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», δηλαδή η συνασπισμένη αντιβενιζελική δεξιά, το κόμμα δηλαδή που αλλάζοντας ονομασίες (Λαϊκό Κόμμα, Συναγερμός, ΕΡΕ, ΝΔ) είναι η παράταξη του σημερινού πρωθυπουργού.
4.    Ο Βενιζέλος κατέβηκε στα εκλογές του 1920 μετά από μία δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας, κατά την οποία η Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε εκ του μηδενός (1910-12), συνέτριψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο (1912-3), κατανίκησε την Βουλγαρία στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο (1913), εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και μετείχε στις νικηφόρες επιχειρήσεις της Μακεδονίας το 1918 (Μάχη του Σκρα), απελευθέρωσε την Σμύρνη από τον οθωμανικό ζυγό τον Μάϊο του 1919, προσάρτησε την Ανατολική Θράκη και τα ελληνικά στρατεύματα έφτασαν μέχρι την Τσαλτάτζα, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Πόλη. Τέλος ο Βενιζέλος υπέγραψε τον Ιούλιο του 1920 την Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία το Ελληνικό κράτος προσαρτούσε την Ιωνία και την Ανατολική Θράκη, προεκτεινόταν μέχρι τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και αποκτούσε πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέρχεται στις εκλογές του 2015 έχοντας να «επιδείξει» την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στην τρόϊκα, την διάλυση της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου, την φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης, την πρωτοφανή ανεργία, την απουσία οποιαςδήποτε μεταρρύθμισης που θα καθιστούσε την Ελλάδα βιώσιμο κράτος.
5.    Τέλος, τι σχέση έχει το διακύβευμα εκείνων των εκλογών, που ήταν η συνέχιση ή όχι, και αν ναι με ποιά ηγεσία, τι γεωστρατηγικό σχέδιο και με ποιούς διπλωματικούς όρους, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, με το σημερινό ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και της σχέσης με τους δανειστές μας.
*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύτηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου