Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

κ. Τσίπρα, γιατί το 2014 το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 156,2 δις ευρώ;


του Γιώργου Βάμβουκα
Αρκετοι φιλοι από το Facebook, μου στέλνουν αρκετά μηνύματα ρωτώντας ποια είναι η γνώμη μου για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που επέλεξε ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να διαχειριστεί τις τύχες της εθνικής μας οικονομίας. Αν και γνωρίζω από πρώτο χέρι, την ποιότητα και την ποσότητα του ερευνητικού έργου των μελών του νέου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ωστόσο πριν ακόμα ανακοινωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της δικομματικής κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, δεν θα ήθελα να προβώ στην οποιαδήποτε κριτική.
Προσωρινά, κλείνω τα αυτιά μου, σε κάτι διαδώσεις ότι στο παρελθόν ο νυν υπουργός είχε κάποια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) με τον Γιάννο Παπαντωνίου και ο αναπληρωτής του υπήρξε γνωστός καρεκλοκένταυρος του Τσοχατζόπουλου και του Χριστοδουλάκη και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και του Βενιζέλου τον είχε μετά το 2009 στην απέξω. Ειλικρινά, εύχομαι στον κ. Τσίπρα και το κυβερνητικό του οικονομικό επιτελείο, να πετύχουν στο τιτάνιο έργο τους και εμείς οι πολίτες να δούμε καλύτερες μέρες. 
Εμείς από τη στήλη αυτή θα συνεχίσουμε κανονικά την καλοπροαίρετη και ανιδιοτελή κριτική μας, μια κριτική που με ευσυνειδησία και συνεπή επιχειρηματολογία ασκούμε συστηματικά στις εκάστοτε κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα. Προχθές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) του 2014. Το καίριο συμπέρασμα που συνάγεται από τη μελέτη των στοιχείων, είναι ότι το 2014 η κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών της Ελλάδας, εξελίχτηκε πολύ χειρότερα σε σχέση με το 2013.

Τέσσερις είναι οι ουσιαστικές παρατηρήσεις που εξάγονται από τα προχθεσινά στοιχεία του ΓΛΚ:
1) Την περίοδο 2013-2014 τα πιστωτικά έσοδα του ΓΚΠ, δηλαδή ο δανεισμός που σύναψε το υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, από 73,6 εκτινάχτηκε σε 156,2 δις ευρώ (€). Το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, σε ποιους παράγοντες οφείλεται ο ακατάσχετος κρατικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του 2014.
2) Την περίοδο 2013-2014 οι δαπάνες σε τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης από 77,2 εκτινάχτηκαν σε 161,2 δις €. Γιατί την περίοδο 2013-2014 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους σημείωσαν αυτή την πρωτοφανή άνοδο; Αυτά τα ερωτήματα δεν μας τα απαντούσαν οι κύριοι Σαμαράς, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, δεν νομίζουμε να εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα από τους κυρίους Τσίπρα, Βαρουφάκη, Μάρδα και τις λοιπές αριστεροπράσινες δυνάμεις;
3) Κατά τη διάρκεια του 2014 τα κρατικά έσοδα πλήρως εκτροχιάστηκαν. Αν και πρώην δικομματική κυβέρνηση προέβλεπε για το 2014 σύνολο καθαρών εσόδων του ΓΚΠ της τάξης των 55,9 δις € τελικά τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ διαμορφώθηκαν σε 51,4 δις €. Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση των δημοσιονομικών εσόδων, αντανακλώντας με τον πιο οικτρό τρόπο την παρατεταμένη ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία και τα τεράστιο ψεύδη περί success story του Πινόκιο Αντωνάκη Σαμαρά. Και 4) Το 2014 το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ ανήλθε σε -3,7 δις € έναντι αρχικού κυβερνητικού στόχου -0,6 δις €. 

Οι ανωτέρω παρατηρήσεις είναι άκρως απογοητευτικές. Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει βάλει χρεοστάσιο. Τα Δημόσια Οικονομικά είναι χρεοκοπημένα. Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η δημοσιονομική πολιτική των αριστεροπράσινων προοδευτικών δυνάμεων. Δεν ξέρω πόσο συνειδητοποιημένο είναι το νεόφερτο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ως προς το υφιστάμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο. Προσωπικά αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια. Πριν ακόμα αναλάβουν τα κυβερνητικά ηνία, υπόσχονται αυξήσεις κρατικών δαπανών και μειώσεις φόρων. Τα δημοσιονομικά έσοδα κατακρημνίζονται και οι κρατικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους καλπάζουν. Όπως δεν χαριστήκαμε στους ΓΑΠ, Σαμαρά, Παπακωνσταντίνου, Στουρνάρα, Χαρδούβελη  και σία, έτσι δεν πρόκειται να χαριστούμε και στους πρασινοσυριζαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου