Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

κ. Σαμαρά, γιατί το 2014 οι δαπάνες σε τοκοχρεολύσια ανήλθαν σε 153,6 δις ευρώ;

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Στην προχθεσινή και την χθεσινή αρθρογραφία μας, θέσαμε τα ακόλουθα ερωτήματα: 1) κ. Σαμαρά, από ποιες πηγές το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε το 2014 145,2 δις ευρώ; Και 2) κ. Σαμαρά, το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ναι ή όχι 560,6 δις ευρώ; 

Το σημερινό και τρίτο στη σειρά ερώτημα είναι: κ. Σαμαρά, γιατί το 2014 οι δαπάνες σε τόκους και χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ανήλθαν στο εξωπραγματικό ποσό των 153,6 δις ευρώ; Αυτά τα πρωταρχικής σημασίας ερωτήματα, το δικομματικό καθεστώς θα εξαναγκαστεί κάποτε, όχι μόνο να απαντήσει, αλλά και να λογοδοτήσει στο λαϊκό δικαστήριο που λέγεται “ελληνικός λαός”.
Τα γνωστά υποζύγια της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να μάθουν ποιοι μας έφεραν στα σημερινά τραγικά δημοσιονομικά χάλια και γιατί το δικομματικό κατεστημένο μας πέταξε στο λάκκο των εθνοκτόνων μνημονίων. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ΓΑΠ, Βενιζέλος, Σαμαράς και σία, να αποφύγουν το Ειδικό Δικαστήριο. Η χρεοκοπία της πατρίδας έχει τόσο βαθιές ρίζες και οι ευθύνες τόσο δυσβάστακτες, που μόνοι τους οι ηγετίσκοι του δικομματικού καθεστώτος, θα ζητήσουν το στήσιμο ειδικών δικαστηρίων και κρεμάλες στο προαύλιο της Βουλής. 


Ανάλυση κρατικών Εσόδων και Δαπανών Εξυπηρέτησης Δημοσίου Χρέους
marieta1

Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και αναλύουν τις δαπάνες τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Την περίοδο 2010-2014, δηλαδή την δραματική περίοδο των απάνθρωπων μνημονιακών οικονομικών πολιτικών, οι δαπάνες σε τόκους και χρεολύσια βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού, ανήλθαν στο πελώριο ποσό των 445,7 δις ευρώ (€). 

Αξιοσημείωτη είναι η εντυπωσιακή άνοδος των χρεολυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που την περίοδο 2010-2014 από 22,6 εκτοξεύτηκαν σε 120 δις €. Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση ότι την κρίσιμη περίοδο 2010-2014, οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων υπερέβησαν κατά 17,8 δις € το σύνολο των κρατικών εσόδων (445,7-427,9=17,8). 

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στην χρηματοδότηση των υπέρμετρων κρατικών δαπανών (τοκοχρεολύσια, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, εθνική άμυνα, κ.ά.), όταν τα τοκοχρεολύσια ξεπερνούν το σύνολο των δημοσίων εσόδων; Με τι πόρους το κράτος θα πληρώσει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, εξοπλιστικά προγράμματα, επιδόματα ανεργίας, κ.λπ., όταν μετά την αφαίρεση των τοκοχρεολυσίων, όχι μόνο δεν απομένει ίχνος εσόδων, αλλά υπάρχει και έλλειμμα; Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες  εκτιμώνται από την κυβέρνηση σε 76 δις € το 2014. Αν στο ποσό των 76 δις € προστεθούν τα τοκοχρεολύσια των 153,6 δις €, προκύπτει ότι το 2014 το σύνολο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται σε 229,6 δις €. Άρα, με βάση τα στοιχεία του 2014, τα κρατικά έσοδα καλύπτουν μόλις το 35,3% των συνολικών δημοσίων δαπανών (81,0:229,6=35,3%). 

Αντιλαμβάνεστε ότι το υπόλοιπο 64,7% των κρατικών δαπανών χρηματοδοτείται με πιστωτικά έσοδα (δημόσιος δανεισμός), με επακόλουθο το 2014 τα πιστωτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, να εκτιμώνται από την ίδια την κυβέρνηση στο αστρονομικό ποσό των 145,2 δις €. Η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. 

Τα ψέματα που ο κ. Σαμαράς και το δικομματικό καθεστώς λένε στους πολίτες, αναφορικά με την κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας, είναι απίστευτα και έχουν υπερβεί κάθε ηθικό όριο. Ο λογιστικός έλεγχος για την καταγραφή της αμερόληπτης και της ακριβούς απεικόνισης των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως του δημοσίου χρέους, των κρατικών δαπανών, κ.λπ., είναι επιτακτική και εθνικά αναγκαία. 

Ακόμα και ο υπόδικος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, αμφισβητεί πλέον ανοικτά την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που του παρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Γιατί δεν παρεμβαίνουν οι εισαγγελικές αρχές για την διαλεύκανση της συγκεκριμένης καταγγελίας;
Ο ψεύτης πρωθυπουργός με τους καρεκλοκατακτητές του δικομματικού καθεστώτος, καλούνται να μας απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: Γιατί το 2014 οι δαπάνες σε τόκους και χρεολύσια ανήλθαν στο εξωφρενικό ποσό των 153,6 δις ευρώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου