Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ποιους δείχνουν οι έρευνες για το short selling

Του Βασίλη Γεώργα
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η υποτιμητική κερδοσκοπία γνωρίζει δόξες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται πολύ κοντά στο να «ξεσκεπάσει» διεθνή μέλη της ...συμμορίας του παράνομου short selling και να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους σπεκουλαδόρους που τζογάρουν χωρίς να έχουν ούτε τα λεφτά, ούτε τα χαρτιά.
 
Ίσως επειδή τα κεφάλαια που παίχτηκαν ήταν πάρα πολλά, ίσως επειδή στη μέση ήταν τραπεζικές μετοχές και όχι κάποια «δευτεροκλασάτη» εταιρεία, όπως και να έχουν τα πράγματα οι αποκαλύψεις είναι σημαντικές και εύλογα δημιουργούν προσδοκίες ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να σοβαρεύουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Έρευνες είχαν εξαγγελθεί ξανά στο παρελθόν, όμως σπάνια είχαν αποδώσει καρπούς ειδικά σε τέτοιες ιστορίες όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα χοντρά πορτοφόλια των ξένων επενδυτικών οίκων. Αυτή τη φορά, όμως,  η υπόθεση δείχνει να είναι αρκετά σοβαρή από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε επισήμως γνωστό πως τουλάχιστον 150 επιμέρους συναλλαγές ανοικτών πωλήσεων από φυσικά πρόσωπα και θεσμικούς επενδυτές εξετάζονται ως «ύποπτες» και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κων/νος Μποτόπουλος προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν κλείσει οριστικά ο πρώτος μεγάλος φάκελος που πιθανότατα αφορά το «σορτάρισμα» στη Alpha Bank στην οποία εντοπίστηκε και το μικρότερο πρόβλημα.


Ως επί το πλείστον οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν σε ανοιχτές πωλήσεις μεγάλου αριθμού μετοχών λίγες ημέρες πριν την είσοδο των νέων μετοχών των τραπεζών. Τις μετοχές που οι επενδυτές πωλούσαν ανοιχτά δεν τις είχαν στην κατοχή τους, όμως ούτε είχαν διασφαλίσει ότι θα βρουν τις αγοράσουν, ούτε σε άλλες περιπτώσεις είχαν συνάψει συμφωνίες δανεισμού. Στην ουσία μιλάμε καθαρά για «γυμνές ανοικτές πωλήσεις», ένα αδίκημα που τιμωρείται με πρόστιμα έως και 50 εκατ. ευρώ με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας όπου πριν την εισαγωγή των 1,13 δισ. νέων μετοχών της αρκετοί επενδυτές βγήκαν και πούλησαν «ανοιχτά» αλλά βρέθηκαν με άδεια χέρια στην εκκαθάριση και υποχρεώθηκαν μέσω της «μεθόδου 6» να αγοράσουν σε μορφή περί τα 5,6 εκατ. μετοχές για να κλείσουν τις θέσεις τους, ήταν απόλυτα ενδεικτική των γεγονότων ακραίας κερδοσκοπίας που εκτυλίχθηκαν στο ταμπλό τον περασμένο Μάιο.

Ηχηρά ονόματα ξένων οίκων
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από τις 150 «ύποπτες» συναλλαγές ήταν ξένα funds και θεσμικοί επενδυτές.

«Η γκάμα είναι μεγάλη. Έχουν εντοπιστεί από hedge funds μέχρι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι από τους πιο γνωστούς στην αγορά που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου και διενήργησαν απευθείας ανοιχτές πωλήσεις μέσα από πλατφόρμες ή remote members» λέει καλά πληροφορημένη πηγή. Ανάμεσα τους υπάρχουν και χαρτοφυλάκια Ελλήνων επενδυτών, αλλά φαίνεται πως ήταν αριθμητικά πολύ λιγότερα. Κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου καλύφθηκαν από ξένους ενώ παράλληλα οι ελληνικές χρηματιστηριακές μέσω των οποίων εκτελούνται οι περισσότερες εντολές από τους εγχώριους επενδυτές ασκούν σε τέτοιες περιπτώσεις «προληπτικό έλεγχο» στις συναλλαγές short selling των πελατών τους.  

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασε τα λεγόμενα “failed trades” δηλαδή τις συναλλαγές που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν και να εκκαθαριστούν, ενώ ξεκίνησε την έρευνα από τις ίδιες τις τράπεζες από τις οποίες ζήτησε στοιχεία και προχώρησε στους θεσμικούς επενδυτές και τους επιμέρους πελάτες τους μέχρι να καταλήξει στους «φυσικούς αυτουργούς» που είναι είτε φυσικά πρόσωπα, είτε funds.

Μερικά ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα φτάσει μέχρι το τέλος σε αυτή την ιστορία, πόσο βαθιά θα θελήσει να βάλει το χέρι στο κόκαλο για να «δέσει» με αδιάσειστα στοιχεία τις υποθέσεις, και αν τελικά τα πρόστιμα που θα επιβάλει θα είναι αποτρεπτικά και σε κάθε περίπτωση τέτοια που σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνουν το όφελος όσων κερδοσκόπησαν.


Πηγή:www.capital.gr
Αναδημοσίευση απο το TPP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου