Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ξεπέρασε Lehman Brothers Και 9/11 Η Εκλογή Προέδρου

analitis


του Πάνου Παναγιώτου* 

Τη χειρότερη εβδομάδα στα τελευταία 27 χρόνια κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον απόηχο της ξαφνικής ανακοίνωσης των προεδρικών εκλογών και στην πιθανότητα αποτυχίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Οι απώλειες του ΓΔ στην εβδομάδα ξεπερνούν το 19% και αφήνουν πίσω τους άλλα μεγάλα κραχ όπως αυτό στον απόηχο της πτώχευσης της Lehman Brothers το 2008, του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001 και της πτώχευσης της Ρωσίας το 1998.
Συγκεκριμένα, να πώς συγκρίνεται το τρέχον κραχ με τα τρία προηγούμενα μεγαλύτερα στα τελευταία τριάντα χρόνια:
2008: Πτώχευση Lehman Brothers, Εβδομαδιαία πτώση -18,36%
Μετά την πτώχευση της Lehman Brothers στα τέλη του Οκτωβρίου του 2008, ο ΓΔ είχε καταρρεύσει, χάνοντας 18,36% σε εβδομαδιαία βάση. Παρόλα αυτά οι τρέχουσες απώλειες στο 19% ξεπέρασαν αυτό το κραχ.
2001: Τρομοκρατικό χτύπημα 9ης Σεπτεμβρίου, Εβδομαδιαία πτώση -15,07%.
Μεγαλύτερες ήταν οι τρέχουσες απώλειες και από αυτές που καταγράφηκαν μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο ΓΔ είχε χάσει 15,07% στην εβδομάδα.
1998: Πτώχευση Ρωσίας, Εβδομαδιαία πτώση -17,7%
Το τρέχον κραχ στο χρηματιστήριο ξεπέρασε και τις απώλειες του Αυγούστου του 1998 όταν μετά την πτώχευση της Ρωσίας και τις διεθνείς αναταράξεις που ακολούθησαν, ο ΓΔ έχασε 17,7% σε μία εβδομάδα.

GD
Η εξήγηση με απλά λόγια
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που τρομάζει τους επενδυτές περισσότερο απ’ ότι η πτώχευση της Lehman Brothers, το τρομοκρατικό χτύπημα 9/11 και η πτώχευση της Ρωσίας; Το ενεργό και ολοένα ενισχυόμενο ηφαίστειο αντίδρασης στη λιτότητα εντός της Ευρώπης και οι οικονομικοπολιτικές αναταράξεις που εγκυμονεί.
Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία και από την Ιταλία και την Ιρλανδία μέχρι τη Γαλλία, οι πολίτες παρέχουν όλο και περισσότερη στήριξη στα πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται στην ακραία πολιτική λιτότητας που επιβάλλει από το 2010 η Γερμανία και αποσύρουν τη στήριξη τους από τα λεγόμενα, συστημικά, κόμματα που την υιοθετούν και την εφαρμόζουν.
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση θεωρήθηκε από πολλούς πως ξεκίνησε στην Ελλάδα και μεταδόθηκε αλλού, οι εξελίξεις στη χώρα αντιμετωπίζονται ως πρόδρομος μίας ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης που υποβόσκει, ήδη, στην ευρωζώνη και η οποία μπορεί να κλιμακωθεί αν η αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα αυξηθεί θεαματικά.
Με απλά λόγια οι αγορές δε βλέπουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως το τέλος αλλά ως την αρχή μίας περιόδου εσωτερικών συγκρούσεων και αυξημένης πολιτικής αστάθειας στην ευρωζώνη, κατά την οποία η σύγκρουση της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και μία σειρά κρατών φαίνεται αναπόφευκτη και το αποτέλεσμα της προς το παρόν παραμένει άγνωστο.
* Πάνος Παναγιώτου- Διευθυντής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών (www.ekta.gr)www.analitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου