Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τα Greek statistics δυσφημούν τη χώρα διεθνώς

kontranews

του Γιώργου Βάμβουκα
Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε χθες τα στοιχεία των αναθεωρημένων τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών, που αφορούν την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (γ’ τρίμηνο) 2014.
Σε πρόσφατες διεξοδικές αναλύσεις από τη στήλη αυτή, είχα επισημάνει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2013 και με κριτήριο το προηγούμενο έτος βάσης (2005), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι -0,2%, ενώ με γνώμονα το νέο έτος βάσης (2010) ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μετατρέπεται σε θετικός +0,6%. Η μετατροπή του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από αρνητικό σε θετικό, με την αλλαγή μόνο του έτους βάσης από το 2005 στο 2010, συνιστά ελληνική παραδοξολογία και επιβεβαιώνει τον στιγματισμό της χώρας μας με τον προσβλητικό χαρακτηρισμό Greek statistics.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα τερτίπια της ΕΛΣΤΑΤ γελάει το παρδαλό κατσίκι, με οικτρή συνέπεια όμως έγκριτοι διεθνείς οργανισμοί παραγωγής εθνικολογιστικών στοιχείων, να δυσπιστούν ως προς την αντικειμενικότητα των μακροοικονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ποιος σώφρων ερευνητής μπορεί να πειστεί, ότι, απλά και μόνο με την αλλαγή του έτους βάσης υπολογισμού του πραγματικού ΑΕΠ, ο αναπτυξιακός ρυθμός μιας χώρας από αρνητικός μετατρέπεται αυτόματα σε θετικός; 

Ανεξάρτητα του γεγονότος, αν η εθνική μας οικονομία διέρχεται φάση κάμψης ή ανάκαμψης, οι κυβερνητικοί υπέρμαχοι του διαβόητου success story, σίγουρα γνωρίζουν ότι μια ομάδα καίριων οικονομικών δεικτών, αντανακλούν τις διακυμάνσεις της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το θετικό ή το αρνητικό πρόσημο του αναπτυξιακού ρυθμού. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν η οικονομία να διέρχεται φάση ανάκαμψης και παράλληλα τα κρατικά έσοδα, οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων και οι καταθέσεις στις τράπεζες να μειώνονται;
Τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας. Την περίοδο 2000-2007, που ο μέσος ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας ήταν +4,1%, το σύνολο των κρατικών εσόδων (έσοδα γενικής κυβέρνησης) από 59,3 αυξήθηκε σε 90,8 δις ευρώ (€), οι εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις από 90,7 ανήλθαν σε 197,2 δις € και οι τραπεζικές χορηγήσεις δανείων από 59,3 αυξήθηκαν σε 215,4 δις €. Δηλαδή, την περίοδο 2000-2007, που ο μέσος ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας ήταν 4,1%, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ανοδικός ρυθμός των κρατικών εσόδων ήταν 6,3%, των τραπεζικών καταθέσεων 11,7% και των τραπεζικών χορηγηθέντων δανείων 20,2%. Αντίθετα, την περίοδο 2008-2014, που ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας ήταν αρνητικός -4,2%, συντελείται η καθίζηση των κρατικών εσόδων, των τραπεζικών καταθέσεων και των χορηγηθέντων δανείων.

Τα συμπεράσματα που αντλούνται από τα στοιχεία του πίνακα είναι λίαν αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι μια κατηγορία βασικών οικονομικών δεικτών, όπως είναι τα κρατικά έσοδα, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων, δεν σηκώνει μαγείρεμα. Βέβαια σε αυτή τη χώρα των Greek statistics όλα τα έχουμε δει. Η ΕΛΣΤΑΤ και ιδίως τα εκάστοτε κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία (μαγειρεία), οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί με την κουτάλα που ανακατώνουν τα εθνικολογιστικά στοιχεία, γιατί με τις κουτοπονηριές τους έχουν εκθέσει τη χώρα διεθνώς και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ήδη τα μακροοικονομικά μας στοιχεία της πλάκας. Αναμφίβολα, τα Greek statistics δυσφημούν τη χώρα διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου