Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα μηδέν....Eurogroup, Προϋπολογισμός και Ρωμανός

the Crypt Of Banking News

από τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

Και οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις τρέχουν και μαζί μ΄ αυτές τρέχουν και οι διαδηλωτές για τα δικαιώματα του Ρωμανού.....Την ώρα που στην Ευρωζώνη δίδεται μια προθεσμία έξι ημερών, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, αν τελικά θα πάρει εξαμηνιαία παράταση το μνημόνιο για την χώρα μας. Το ΔΝΤ ανικανοποίητο....το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. 
Και εστάλει το περιβόητο απαντητικό e-mail της Κυβέρνησης για τις διευκρινήσεις και δεσμεύσεις που ζητά η τρόικα, ανυποχώρητοι εμείς..... Κι εμείς ασχολούμαστε αν τελικά θα περάσει η τροπολογία και θα διευθετηθεί το θέμα με το δικαίωμα του  κ. Ρωμανού στην εκπαίδευση....που φυσικά δεν τίθεται θέμα για το δικαίωμα αυτό!!!!
Και το επικρατέστερο σενάριο της εξάμηνης παράτασης όλο και πιο σίγουρο...και όλα αυτά για να μην έχουμε έντονες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα λόγω των προεδρικών εκλογών. Τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Κάτι που φυσικά δεν νομίζω να ρισκάρει η Κυβέρνηση να τα περάσει με ψήφισμα από την Βουλή.
Και χθες τα μεσάνυχτα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015 με 155 Βουλευτές να υπερψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που φυσικά έρχεται να αποτελειώσει την ήδη διαλυμένη κοινωνία και να καταργήσει και τα τελευταία ίχνη του ελληνικού  κράτους.

Η αναμονή μεγάλη καθώς οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις σήμερα έχουν την τιμητική τους όπου στις Βρυξέλλες αναμένεται να κλειδώσει το περιβόητο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης και  να  πείσουμε το ΔΝΤ να υποχωρήσει με επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Τομέα τον κ. Πόουλ Τόμσεν που δεν φαίνεται διατεθειμένος........ Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα περίπου 1,7 δισ ευρώ ώστε να υπάρξει πλεόνασμα της τάξεως του 3% το 2015.Και η προσπάθεια συνεχίζετε ώστε με τα χαμηλά επιτόκια που έχει δανεισθεί η χώρα μας να μετατραπούν από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Εφόσον τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και λάβουμε τις δόσεις τότε θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης και η Ελλάδα θα μπει σε ένα προληπτικό πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τόμσεν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει και ζητά αλλαγές στο ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό ώστε να μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Αν τελικά δεν μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα διότι οι αλλαγές και μόνο στο ΦΠΑ θα δημιουργήσουν προβλήματα στον τομέα της εστίασης και γενικότερα στον κλάδο του τουρισμού. Καθώς απο 6,5% το ΦΠΑ θα εκτοξευθεί στο 13% και ναι μεν η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι η μείωση του ΑΕΠ και αυτό αντιστοιχεί σε απώλειες περίπου 3,8 δισ. ευρώ. 
Αξίζει να αναφερθούμε ότι η έως τώρα προσαρμογή του ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επισκεπτών στην Ελλάδα και την αύξηση των εσόδων με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση στο γ΄ τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά μετά από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008.
Το συμπέρασμα είναι ένα.....Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν.
(δήλωση του πρωθυπουργού Τρικούπη, το 1889, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου