Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Εσφαλμένη Μανία Της Ευρώπης Για Επενδύσεις

analitis


Η βασική άποψη στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη σήμερα είναι ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη. Ο κεντρικός άξονας της οικονομική ς στρατηγικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο σχέδιο  για την αύξηση των επενδύσεων κατά € 315 δισεκατομμύρια (390 εκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά η πρόταση της Επιτροπής είναι λανθασμένη, τόσο όσον αφορά την έμφαση που δίνεται στις επενδύσεις όσο και στην προτεινόμενη διάρθρωση της χρηματοδότησής της.
Το σχέδιο της Επιτροπής, μία πρωτοβουλία με την υπογραφή του προέδρου Jean-Claude Juncker στην αρχή της θητείας του, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Με την ευρωζώνη να έχει κολλήσει σε μια φαινομενικά ατελείωτη ύφεση, η ιδέα ότι οι επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη ανάκαμψη έχει γίνει βαθιά ριζωμένη στον δημόσιο διάλογο. Η βασική υπόθεση είναι ότι περισσότερες επενδύσεις είναι πάντα καλύτερα, επειδή αυξάνει το απόθεμα κεφαλαίου και, κατά συνέπεια το ΑΕΠ.
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως η περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.  Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και πολλοί άλλοι) υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη – ιδιαίτερα η ευρωζώνη – πάσχει από ένα χάσμα των επενδύσεων.» με την απόδειξη να είναι το έλλειμμα € 400 δισεκατομμυρίων σε σχέση με το 2007.
Αλλά η σύγκριση είναι παραπλανητική, διότι το 2007 ήταν η κορύφωση της πιστωτικής φούσκας που οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη σπάταλη επενδύσεων. Η Επιτροπή αναγνωρίζει το γεγονός αυτό στην δικαιολογητικά έγγραφ για το πακέτο Γιούνκερ, στα οποία υποστηρίζει ότι όχι το 2007 αλλά τα χρόνια πριν την πιστωτική έκρηξη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τα επιθυμητά επίπεδα επενδύσεων σήμερα. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, το χάσμα των επενδύσεων είναι 200 και όχι 400 δις ευρώ.

Δυστυχώς, ακόμα και τα έτη προ-της πιστωτικής φούσκας δεν είναι ένας καλός οδηγός για την ευρωπαϊκή οικονομία του σήμερα, γιατί κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως αναγνωρίζεται:  οι δημογραφικές τάσεις της Ευρώπης.
Ο πληθυσμός της ευρωζώνης που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας αυξανόταν μέχρι το 2005, αλλά από το 2015 και μετά θα αρχίσει να πέφτει. Δεδομένου ότι η παραγωγικότητα δεν έχει  αρχίσει να αυξάνεται, λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει σημαντικά χαμηλότερους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ένας χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει ότι λιγότερες επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση  της παραγωγικότητας κεφαλαίου.
Αν η ευρωζώνη διατηρούσε τα ποσοστά επένδυσης του στο επίπεδο των ετών προ-φούσκας, σύντομα θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Θα μπορούσε κανείς να μπει στον πειρασμό να πει: Λοιπόν, τι; Περισσότερα κεφάλαια είναι πάντα καλό.
Ένας ολοένα αυξανόμενο απόθεμα κεφαλαίου σε σχέση με την παραγωγή, όμως, σημαίνει όλο και μικρότερες αποδόσεις των κεφαλαίων και επομένως όλο και πιο μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα με την πάροδο του χρόνου. Με δεδομένη την αδύναμη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας πάρα πολλά κεφάλαια δεν είναι μια πολυτέλεια που η ΕΕ μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Ακόμη και ξεχάσουμε το ζήτημα του κατά πόσον το περισσότερο είναι πάντα καλύτερο, τιίμπορεί το σχέδιο Juncker να κάνει που θα έχει θετικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα τις συνολικές επενδύσεις;
Η ακαδημαϊκή έρευνα για τους καθοριστικούς παράγοντες των επενδύσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βασική μεταβλητή είναι η ανάπτυξη (ή προσδοκίες ανάπτυξης) και ότι τα επιτόκια παίζουν ένα πιο δευτερεύοντα ρόλο. Μία άμεση συνέπεια των παραπάνω, βέβαια, είναι ότι η νομισματική πολιτική είναι απίθανο να έχει ισχυρό αντίκτυπο στις επενδύσεις.
Πράγματι, τα σημάδια της αγοράς είναι σαφή: Επί του παρόντος, δεν υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων πόρων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπου η πίστωση μπορεί να εξακολουθεί να είναι εν ανεπαρκεία, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της Ευρώπης. Έτσι, η έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι ο λόγος που η επένδυση παραμένει αδύναμη.
Το σχέδιο Γιούνκερ υποτίθεται πως θα ξεκλειδώσει  με € 21 δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την ΕΕ, έργα ύψους 15 φορές περισσότερο (315 δις €). Αυτό ακούγεται παρατραβηγμένο. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης έχει ήδη περισσότερα από ένα τρις ευρώ σε κεφάλαια. Η προσθήκη των € 21 δισεκατομμυρίων, με τη μορφή των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι απίθανο να έχει σημαντική επίπτωση στην προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.
Το σχέδιο Juncker έχει ως στόχο, ιδίως, τα έργα υποδομής, τα οποία συχνά είναι πιο επικίνδυνα από ό, τι άλλες επενδύσεις. Όμως, οι κίνδυνοι αυτοί συνήθως δεν είναι οικονομικοί αλλά αντανακλούν πιθανά πολιτικά και κανονιστικά εμπόδια σε εθνικό επίπεδο. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με μια εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από το 1 / 15ο της αξίας του έργου).
Ο λόγος για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει καλή διασύνδεση μεταξύ των ισπανικών και των γαλλικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά η απροθυμία των μονοπωλίων και στις δύο πλευρές των συνόρων, να ανοίξουν τις αγορές τους. Πολλά από τα έργα σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών προχωρούν αργά λόγω τοπικής αντιπολίτευσης και όχι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτά είναι τα πραγματικά εμπόδια στις επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν εύκολα χρηματοδότηση σε σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Το κάλεσμα για περισσότερες επενδύσεις είναι επιφανειακά πάντα ελκυστικό. Αλλά υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι να πιστεύουμε ότι το ποσοστό των επενδύσεων της ευρωζώνης θα παραμείνει μόνιμα σε συμπίεση. Η συχνή-επίκληση του χάσματος των επενδύσεων είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα ευσεβών πόθων και τα υπόλοιπα εμπόδια για τις επενδύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την έλλειψη χρηματοδότησης.
Οι οικονομικές επιδόσεις στις  Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν ένα σημαντικό μάθημα για την ευρωζώνη. Η ανάκαμψη και στις δύο οικονομίες οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της κατανάλωσης  χάρη  στους ισχυρότερους ισολογισμούς των νοικοκυριών, ειδικά στις ΗΠΑ. Η αναβίωση των επενδύσεων ακολούθησε την  αύξηση της κατανάλωσης. Εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι σοβαροί για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρέπει να επικεντρώνονται στην κατανάλωση όχι στην  επένδυση.
Ο Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και  ήταν οικονομικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γάλλο πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών. Είναι εκδότης του Economic Internationale και του International Finance.
Μετάφραση: www.analitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου