Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσία: Εκρηκτική Άνοδος Τιμών Πιέζει Τον Πούτιν

analitis


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Ρωσία εκτοξεύτηκε σε ρεκόρ 44 μηνών την Παρασκευή,  στο υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2011, σκαρφαλώνοντας στο 9,1% σε ετήσια βάση και ανεβαίνοντας κατά 1,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, περισσότερο από τις προβλέψεις.
Από το χαμηλό του δευτέρου τριμήνου  του 2012 όταν οι τιμές καταναλωτή είχαν βρεθεί κάτω από το 3%,  η άνοδος του ξεπερνά το 300%. Όπως φαίνεται στο εικονογράφημα που συνοδεύει το άρθρο,  η αύξηση των τιμών στους τελευταίους ένδεκα μήνες είναι εκρηκτική, με αυτήν του τρίτου τριμήνου του 2014 να είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα, τουλάχιστον, τεσσάρων ετών.
Αύξηση τιμών καταναλωτή συνεπάγεται ακριβότερα προϊόντα και κόστος ζωής για τους Ρώσους, που στο κλείσιμο του έτους θα πρέπει να πληρώσουν για τα βασικά είδη διατροφής έως και 15% περισσότερα απ’ ότι στην αρχή του.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει ήδη μπει σε πτωτική τροχιά, παρόλο που παραμένει σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, κοντά στο 80%.

Με το ρούβλι να βουλιάζει, τα έσοδα του κράτους να κατακρημνίζονται και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται η Ρωσία έχει μπει για τα καλά σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που αναμένεται να διαρκέσει πολύ ακόμη, καθώς το 2015 θα είναι, μόλις, η πρώτη χρονιά ύφεσης.
Η επιθετική πολιτική Πούτιν απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης και στην πτώση των τιμών ενέργειας είναι αδύνατο να αντισταθμίσει τις απώλειες  που προκύπτουν εξ αυτών, καθώς ακολουθεί των εξελίξεων και στοχεύει σε μακροοικονομικές προσαρμογές της ρωσικής οικονομίας, των οποίων οι όποιες θετικές συνέπειες δε θα φανούν για χρόνια.
Μέχρι τότε η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κρίση, η οποία αναμένεται να επιφέρει ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και τους πολίτες, η δυσφορία των οποίων θα επιστρέψει, σε ένα βαθμό, στον πρόεδρο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου