Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Προληπτική γραμμή και με το ΔΝΤ

του Κώστα Μελά
Ιδού λοιπόν  πριν αλεκτορα φωνήσαι  τρις (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο)  η αλήθεια αναδεικνύεται στο φως. Τις 16.11.2014 σε αυτή την ιστοσελίδα  (Οι επερχόμενες εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τρόικας) έγραφα:
 «… προκειμένου το ΔΝΤ να έχει ρόλο που προβλέπεται από το καταστατικό του, πρέπει το πρόγραμμα να είναι δικό του ή να έχει άμεση συμβολή όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα  στα μνημονιακά προγράμματα των τριών ευρωπαϊκών χωρών. Δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς που το διέπουν, ο ρόλος να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι δικό του –όπως της ευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής. Συνεπώς θα πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό του πρόγραμμα συμβατό βεβαίως σε μεγάλο ποσοστό με το αντίστοιχο που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά δικό του. Έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει χρήση των 9 δις ευρώ που έχει προγραμματίσει το ΔΝΤ για βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο Μαρτίου 2015- Μαρτίου 2106, τα οποία θα αποτελέσουν μια δεύτερη προληπτική πιστωτική γραμμή διαφορετική από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. 
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού το επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως η Γερμανία, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παρουσία  του ΔΝΤ στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες  η Γερμανία επιθυμεί σφόδρα την παρουσία του  ΔΝΤ, και μάλιστα με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου,  κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα στη ψήφιση της νέας συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Συνεπώς τα λεγόμενα  για αποχώρηση του ΔΝΤ με απλή  διατήρηση εξαμηνιαίων ελέγχων , όπως συνηθίζεται μετά τη λήξη ενός προγράμματος δεν έχουν βάση»

Την Πέμπτη (11.12.2014) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ , αποκάλυψε την πρόθεση της Ελλάδος για μετεξέλιξη του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της Τρόικας.Συγκεκριμένα  ο Μάρεϊ δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές Αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα (Extended Arrangement) να καταστεί προληπτική γραμμή (precautionary line)».  Επίσης ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές  , αλλά  πως αυτό που προκύπτει από τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.
Η προληπτική γραμμή πίστωσης συνοδεύεται από  ποσοτικοποιημένους ενδιάμεσους στόχους έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Υπάρχει εξάμηνος έλεγχος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου