Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η τρομολαγνεία και οι εξωτερικές παρεμβάσεις θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα



Του Μελέτη Μελετόπουλου*
Διερωτάται κανείς αν ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί, που αντίθετα με κάθε κανόνα παρενέβησαν στην ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή υπέρ της κυβέρνησης, αγνοούν πλήρως τον τρόπο που σκέπτεται ο Ελληνικός λαός ή μήπως είναι… οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι η παρέμβασή τους μόνον να εξοργίσει μπορεί και τους πιό μετριοπαθείς. Και να τους εξωθήσει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν σκόπευαν.
Αλλά υπάρχει και μία άλλη περίπτωση: μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να τους δώσει το άλλοθι γιά να αρνηθούν οποιαδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα έπληγε τα συμφέροντα των τοκογλύφων. Υπενθυμίζω επ’ αυτού το εξής περιστατικό: στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920, κέρδισε η αντιβενιζελική παράταξη, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις. Βασική προεκλογική της εξαγγελία ήταν η επιστροφή του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου. Όταν σχηματίστηκε η πρώτη αντιβενιζελική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Ράλλη στις 4 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να προκηρύξει δημοψήφισμα με θέμα την επιστροφή του Κωνσταντίνου.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1920 πράγματι προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου. Την παραμονή του δημοψηφίσματος, οι πρεσβευτές της Μεγάλης Βρεταννίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, επέδωσαν στην Ελληνική κυβέρνηση Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία με οξύτατους χαρακτηρισμούς και βαρύ απειλητικό ύφος τόνιζαν την αντίθεσή τους στην επιστροφή του υποτίθεται φιλογερμανού Κωνσταντίνου στον θρόνο, διότι τον θεωρούσαν εχθρικά διακείμενο προς τους Συμμάχους. Ταυτόχρονα, προειδοποιούσαν την Ελληνική κυβέρνηση γιά τις δυσμενείς επιπτώσεις στα Ελληνικά εθνικά δίκαια που θα επανκολουθούσαν.
Η αντίδραση του λαού ήταν η οργή. Το σύνθημα που επικράτησε στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας ήταν «θα τον φέρουμε γιατί έτσι θέλουμε». Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά αγνόησε την προειδοποίηση και το δημοψήφισμα διεξήχθη κανονικά, με αποτέλεσμα την παλινόρθωση του Κωνσταντίνου με ασύλληπτα ποσοστά, που δεν εξηγούνται μόνον από νόθευση του αποτελέσματος. Ο Κωνσταντίνος γύρισε εν μέσω λαϊκού παραληρήματος στις 24 Νοεμβρίου, προς μεγάλη χαρά των Συμμάχων, που τώρα είχαν και το άλλοθι γιά να διακόψουν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, που μαχόταν στην Μικρά Ασία (κατόπιν συμμαχικής εντολής).
Επομένως: καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διακηρύσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα επιδιώξει λύση σε συνεννόηση με τους «εταίρους», ας έχει όμως υπ’ όψη του ότι μπορεί οι δανειστές να επιχειρήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι, γιά αποφάσεις που σκοπεύουν να λάβουν ούτως ή άλλως, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύτηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου