Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί Η Επίσπευση Προεδρικής Εκλογής Έφερε Κραχ;

analitis


Συνέντευξη του Πάνου Παναγιώτου στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το News247.gr
Κύριε Παναγιώτου, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ελληνική Χρηματαγορά από την ημέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής;
Μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ακολούθησε η χειρότερη εβδομάδα του Γενικού Δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα τελευταία 27 χρόνια, απώλειες που ξεπερνούν το 19% και αφήνουν πίσω τους άλλα μεγάλα κραχ όπως αυτό στον απόηχο της πτώχευσης της Lehman Brothers το 2008, του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001 και της πτώχευσης της Ρωσίας το 1998.
Γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο;
Η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία, που την κατατάσσει στις χώρες υψηλού ρίσκου. Αυτό αποτελεί από μόνο του έναν ανασταλτικό παράγοντα για την ευρεία προσέλκυση διεθνών επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Όταν επιπλέον αυτού του αναγνωρισμένου ρίσκου που συνδέεται με τα γνωστά προβλήματα της χώρας,  προστεθεί  και ένα νέο, προερχόμενο είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, πολλοί από τους ξένους επενδυτές πωλούν τις μετοχικές θέσεις τους  στην προσπάθεια τους να προστατευτούν.

Η φυγή ξένων κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο είχε, ήδη, ξεκινήσει, ήπια, από το καλοκαίρι, εξαιτίας μίας γενικότερης μείωσης της διάθεσης για ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου διεθνώς αλλά εξαιτίας και μίας πρώιμης διάθεσης των επενδυτών να προστατευτούν από ένα διαφαινόμενο «καυτό», πολιτικά, ελληνικό χειμώνα.
Η κλιμάκωση των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων κατά τον Οκτώβριο, με τους πρώτους να συνδέονται με την ολοκλήρωση της περιόδου νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ που προκάλεσε ένα διεθνές πτωτικό επεισόδιο στις αγορές μετοχών και τους δεύτερους  να προκύπτουν από την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μία πρόωρη, για πολλούς, αποκοπή της από τον ομφάλιο λώρο της με το ΔΝΤ  και μίας επισφαλούς σύνδεσης του οικονομικού μέλλοντος της χώρας με την ικανότητα της να δανείζεται από τις αγορές ή όχι, είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των επενδυτών τόσο από τα ελληνικά ομόλογα όσο και από τις ελληνικές μετοχές.
Μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής το πολιτικό θερμόμετρο και μαζί με αυτό και η αβεβαιότητα, σκαρφάλωσαν στα ύψη και ο «πυρετός» έκαψε τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία και ξεπουλήθηκαν.
Τι τρομάζει τόσο πολύ τους επενδυτές, στην παρούσα φάση;
Το ενεργό και ολοένα ενισχυόμενο ηφαίστειο αντίδρασης στη λιτότητα εντός της Ευρώπης και οι οικονομικοπολιτικές αναταράξεις που εγκυμονεί.
Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία και από την Ιταλία και την Ιρλανδία μέχρι τη Γαλλία, οι πολίτες παρέχουν όλο και περισσότερη στήριξη στα πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται στην ακραία πολιτική λιτότητας που επιβάλλει από το 2010 η Γερμανία και αποσύρουν τη στήριξη τους από τα λεγόμενα, συστημικά, κόμματα που την υιοθετούν και την εφαρμόζουν.
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση θεωρήθηκε από πολλούς πως ξεκίνησε στην Ελλάδα και μεταδόθηκε αλλού, οι εξελίξεις στη χώρα αντιμετωπίζονται ως πρόδρομος  μίας ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης που υποβόσκει, ήδη, στην ευρωζώνη και η οποία μπορεί να κλιμακωθεί αν η αβεβαιότητα σχετικά με την  Ελλάδα αυξηθεί θεαματικά.
Με απλά λόγια οι αγορές δε βλέπουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως το τέλος αλλά ως την αρχή μίας περιόδου εσωτερικών συγκρούσεων και αυξημένης πολιτικής αστάθειας στην ευρωζώνη, κατά την οποία η σύγκρουση της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και μία σειρά κρατών φαίνεται αναπόφευκτη και το αποτέλεσμα της προς το παρόν παραμένει άγνωστο.
Όσον αφορά ειδικά στην Ελλάδα, το πρόβλημα παραμένει ότι οι αγορές και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, εύλογα, αμφιβάλλουν πως το οικονομικό της πρόγραμμα και το χρέος της μπορούν να καταστούν βιώσιμα μέσω της παγίωσης και διαιώνισης της πολιτικής σκληρής λιτότητας αλλά και δεν πείθονται πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη λύση. Επομένως θέτουν, σαφώς, θέμα έλλειψης βιώσιμης οικονομικής λύσης.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι καλλιεργείται κλίμα τρομοκρατίας ή θεωρείτε απλώς φυσιολογική την αντίδραση των αγορών;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των αγορών από τα τέλη του 2009 και έκτοτε βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο. Αυτό τις έχει κάνει πολύ πιο ευαίσθητες σε οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει την πορεία της αλλά και πολύ πιο νευρικές μπροστά σε κάθε οικονομικοπολιτική αναστάτωση.
Έτσι, αν και η καταστροφολογία συχνά αφορά σε μικροπολιτικούς σκοπούς μπορεί να ερμηνευθεί αρνητικά και να επηρεάσει τις αγορές πληγώνοντας, τελικά, όντως, τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή οικονομική και η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία φαίνονται σήμερα πιο ευνοϊκές για την υιοθέτηση μίας πολιτικής τόνωσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτό θα επηρεάσει θετικά την Ελλάδα στο βαθμό που θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα λιγότερο εξαρτημένο από τη λιτότητα οικονομικό σχεδιασμό και αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για μία πιο επιτυχημένη οικονομική διπλωματική πολιτική απέναντι στους εταίρους της και μία πιο αποφασιστική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, με το δεύτερο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρά τις διαρκείς αντιδράσεις  της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται περισσότερο περιθωριοποιημένη στην ΕΕ απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Εν τούτοις, κάθε προσπάθεια απεμπλοκής από μία ακραία πολιτική λιτότητας θα πρέπει να γίνει με την ενεργοποίηση και την εξάντληση της πολιτικής ευφυΐας και της οικονομικής διπλωματίας της χώρας, με σεβασμό στους εταίρους και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με την αναγνώριση και την αξιοποίηση των σοβαρών διαπραγματευτικών χαρτιών που διαθέτει η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου