Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΦΕΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

iskra

Η νέα αναταραχή στην Ελλάδα δείχνει τα όρια των πολιτών απέναντι στις λανθασμένες πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι ελίτ, τονίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Πωλ Κρούγκμαν.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομική κρίση ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια και οι επιπτώσεις της συνεχίζουν να προκαλούν τεράστιο κακό στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ωστόσο, η πραγματική καταστροφή της ελληνικής κρίσης δεν ήταν η μετάσταση στις χώρες που την είχαν δανείσει, αλλά η διαστρέβλωση της οικονομικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο ίδιος. Οι υποτιθέμενοι σοβαροί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβγαλαν όλα τα λάθος συμπεράσματα.
«Τώρα η Ελλάδα φαίνεται να είναι και πάλι σε κρίση. Θα βγάλουμε αυτήν την φορά τα σωστά συμπεράσματα ;» διερωτάται ο κ. Κρούγκμαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που συνέβη την προηγούμενη φορά ήταν η εκμετάλλευση των προβλημάτων της Ελλάδας για να προκληθεί πανικός σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ακόμα και αν το κόστος δανεισμού ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ και στην Βρετανία προειδοποιήσουν πως αν δεν γίνει αυτό οι χώρες θα γίνουν σαν την Ελλάδα. «Η Ελλάδα αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν οι χώρες χάνουν την αξιοπιστία τους» έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθώς παρουσίαζε πολιτικές λιτότητας για το 2010.
Ωστόσο, τονίζει ο αρθρογράφος, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, καθώς είχαν τα δικά τους νομίσματα.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα δημοσιεύματα στον τύπου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα ήταν ανεύθυνη δημοσιονομικά και ότι αρνήθηκε να λάβει τα τεράστια μέτρα που όφειλε να πάρει. Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, έχει κάνει τεράστιες προσαρμογές, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, περικόπτοντας το κοινωνικό κράτος και αυξάνοντας τους φόρους. Την ίδια ώρα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν πραγματοποιήσει βουτιά και η ανεργία βρίσκεται στο 25%. Η κατάσταση του δημόσιου χρέους έχει γίνει χειρότερη. Υπάρχουν και κάποια θετικά σημάδια, καθώς η οικονομία καταγράφει μικρό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά συνολικά η επιβράβευση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα επτά χρόνια πόνου.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η βούληση των Ελλήνων να αποδεχτούν όλα αυτά τα δεινά, να δεχτούν τις εξαγγελίες του πολιτικού κατεστημένου ότι ο πόνος είναι αναγκαίος και ότι θα οδηγήσει τελικά στην ανάκαμψη.

«Και τα νέα που τάραξαν τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη είναι πως οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι πληροφορίες είναι περίπλοκες, αλλά βασικά η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί έναν απελπισμένο πολιτικό ελιγμό για να αποφύγει τις βουλευτικές εκλογές. Και αν αποτύχει ο πιθανός νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα που έχει ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Γερμανία και σε έξοδο από το ευρώ» γράφει.
Το σημαντικό στοιχείο κατά τον Κρούγκμαν είναι πως δεν είναι μόνο οι Έλληνες που είναι θυμωμένοι και δεν αντέχουν άλλο. Στην Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Στην Ιταλία οι μισοί περίπου ψηφοφόροι στηρίζουν κόμματα όπως τη Λίγκα του Βορρά και το Κόμμα των Πέντε Αστέρων. Στην Βρετανία ο Φάρατζ απειλεί το πολιτικό κατεστημένο.
«Θα ήταν πραγματικά φρικτό αν οποιοδήποτε από αυτά τα κόμματα, με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται κάποιος πιο ήπιο, ερχόταν στην εξουσία. Αλλά υπάρχει λόγος για την άνοδο τους. Αυτό συμβαίνει όταν μια ελίτ διεκδικεί το δικαίωμα στην εξουσία λόγω της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας της, στην γνώση για το τι πρέπει να γίνει και στην συνέχεια αποδεικνύεται πως στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι κάνει και ότι είναι ιδεολογικά άκαμπτη να μάθει από τα λάθη της» υπογραμμίζει.
«Δεν έχω ιδέα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό δίδαγμα από την πολιτική αναταραχή στην χώρα, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό από το λάθος δίδαγμα που πήραν πολλοί λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων της» καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου