Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

«Έτσι θα πατάξωμεν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων»*

Το Ποντίκι


Υπερ-αισιόδοξο θεωρεί η τρόικα τον στόχο του Προϋπολογισμού 2015 για εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και ειδικά από την είσπραξη προστίμων και χρηματικών ποινών.

Σημειώνεται πως, από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους άμεσους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 356,2 εκατ. ευρώ, από προσαυξήσεις σε πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους έμμεσους φόρους έχει προϋπολογίσει 200 εκατ. ευρώ και από πρόστιμα και χρηματικές ποινές και προσαυξήσεις σε μη φορολογικά έσοδα και παράβολα έχει προϋπολογίσει 466 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη συμβατική δράση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εντός του 2015 θα αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που αφορούν τα εξής:

◆ Τη σύσταση της αυτοτελούς Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εντός του 2014 και τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία της το 2015, με σκοπό την αποκάλυψη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της λαθρεμπορίας.

◆ Την επέκταση της εφαρμογής συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων.
◆ Την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης της ιχνηθέτησης και ψηφιακής επαλήθευσης σε προϊόντα καπνού και αλκοόλης. 
◆ Την ανάπτυξη e-περιουσιολογίου με σκοπό τον προσδιορισμό της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
◆ Τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του τέλους πλεύσης και παραμονής.
◆ Την επέκταση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
◆ Την απλούστευση της διαδικασίας εγγραφής διακινητών πετρελαίου θέρμανσης στο μητρώο.
◆ Την έκδοση οδηγιών και έντυπων αιτήσεων για τις συμφωνίες προτιμολόγησης.
◆ Τη διαδικασία δημιουργίας μητρώου ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
◆ Την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης κινδύνου σε νέες επιχειρήσεις.


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1842 στις 11 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου