Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

iskra


ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΡΩΣΙΑ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΙΡΑΝ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να οδηγήσουν σε μακρόχρονη οικονομική κρίση της Ρωσία, η οποία να μετατραπεί και σε πολιτική κρίση με την κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν και την εγκατάσταση αμερικανών ανδρείκελων στο Κρεμλίνο τύπου Γέλτσιν.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επαναλάβουν με τη Ρωσία του Πούτιν, ό,τι, περίπου, έκαναν με την πάλαι-ποτέΣοβιετική Ένωση, την οποία οδήγησαν σε κατάρρευση, μετά το βούλιαγμα των τιμών του πετρελαίου, το οποίο ξεκίνησαν, όπως τώρα σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, το 1986.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μέσα από τη βουτιά των πετρελαϊκών τιμών δεν είναι μόνο η Ρωσία αλλά και δύο άλλοι αντίπαλοι της αμερικανικής πλανητικής στρατηγικής: η Βενεζουέλα και το Ιράν.
Δηλαδή, με ένα σμπάρο όχι μόνο δύο αλλά τρία τρυγόνια.
Έγκυροι αναλυτές των διεθνών εξελίξεων τόνιζαν στην ότι το 2014 δεν είναι 1990 και ότι είναι πολύ αμφίβολο αν οι ΗΠΑ θα μπορέσουν αν επιτύχουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τους.
Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η αμερικανική στρατηγική είναι παρακινδυνευμένη διότι η μεγάλη πτώσητων πετρελαϊκών τιμών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην δυνατότητα των ΗΠΑ για άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου από εγχώριες πηγές, ενώ σημείωναν με έμφαση ότι οι ΗΠΑ σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’80 και του ’90, χάνουν συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια σκηνή τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και στρατιωτικά.

Από την άλλη μεριά σημείωναν οι ίδιοι αναλυτές ότι η Ρωσία έχει αποθέματα αντοχής στην πίεση των τιμών του πετρελαίου, αφού τώρα η οικονομία της διαθέτει μια σειρά άλλες δυνατότητες αλλά και προοπτικές.
Η Ρωσία, επίσης, κάτω από την αμερικανική πίεση, θα «αναγκαστεί» να αναβαθμίσει και ναεπιταχύνει συμμαχίες σε όλα τα σημεία του πλανήτη σε αντιαμερικανική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η Ρωσία όχι μόνο δεν θα υποκύψει στον επιχειρούμενο αμερικανικό στραγγαλισμό αλλά και θα προσπαθήσει, σύμφωνα με Ρωσικούς κύκλους, να δώσει νέα πιο δυναμική έκφραση στον πόλο τωνBRICS και τις συμμαχίες του.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα δέχεται κι αυτή έντονη την πίεση της ιμπεριαλιστικής Δύσης (Γερμανία-ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ) τόσο στο οικονομικοκοινωνικό πεδίο όσο και στο πολιτικοστρατιωτικό με την προσπάθεια ακόμα πιο στενής δορυφοροιοποίησης της, της ίδιας και της Κύπρου, στοαμερικανοϊσραηλινό πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό άξονα.
Οι επιλογές της Γερμανικής ομηρίας και του αμερικανοϊσραηλινού δορυφόρου καθόλου δεν είναι μοιραίες και αναπότρεπτες για τη χώρα. Αντίθετα η Ελλάδα, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, την Κεντρική Ασία και συνολικά στηνΕυρώπη, μπορεί, βήμα το βήμα, να σχεδιάσει μια στρατηγική νέων διεθνών οικονομικών σχέσεωνκαι εξωτερικών προσανατολισμών ικανή να προασπίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, την ασφάλεια της χώρας και μια προοδευτικού χαρακτήρα διέξοδο από την κρίση.
ΚΩΣΤΑΣ ΡΕΣΙΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra αναδημοσιεύει από ο ΠΡΙΝ της 21/12 ενδιαφέρον κείμενο του Μιχ. Ψύλου σχετικά με τις βρώμικες επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ;
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ
Δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο βαθιά κρίση. Το ρούβλι έχασε μέσα σε δύο ημέρες το 30% της αξίας του και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αθρόες πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων για να συγκρατήσει την κατρακύλα. Μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς είναι άμεση αντανάκλαση της τρομακτικής μείωσης της τιμής του πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ρωσική οικονομία. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών και τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των κρατικών εσόδων της χώρας. Με το αργό να έχει υποχωρήσει στα 55 δολάρια το βαρέλι, από τα 110 που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, η ρωσική οικονομία και κατ΄επέκταση το ρούβλι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στον… πόλεμο. Γιατί για πόλεμο πρόκειται. Έναν πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Σαουδάραβες, για να πλήξουν τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, αλλά και να εξαναγκάσουν το Ιράν σε νέες υποχωρήσεις. Οι Αμερικανοί μπορούν και καθοδηγούν άλλωστε την αγορά πετρελαίου, καθώς ελέγχουν πλέον πολιτικά σχεδόν όλες τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. «Οι Αμερικανοί θέλουν να ρίξουν τον Πούτιν στο καναβάτσο» όπως έγραψε το γαλλικό περιοδικό Λε Πουάν.
Ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας την περασμένη Πέμπτη ενώπιον 1.000 δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το τέλος του χρόνου παραδέχτηκε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή νομισματική κρίση της από το 1998.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως δεν υπάρχει ικανοποιητικό σενάριο εξόδου της Ρωσίας από την κρίση, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν πολύ χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου για μεγάλο διάστημα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο Φρανς 24, υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά της Δύσης, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία. Ο Πούτιν κατηγόρησε ευθέως το ΝΑΤΟ ότι με την επέκταση του στην Ανατολική Ευρώπη χτίζει «ένα νέο τείχος του Βερολίνου γύρω από τη Ρωσία».
Οι Αμερικανοί, όπως έδειξαν και με την κρίση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται να ανεχθούν τη Ρωσία να αποτελεί τον κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη, τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Η σημερινή εξέλιξη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση του 1998, όταν η Ρωσία είδε τις εξαγωγές της να πλήττονται καίρια από τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που άρχισε στο τέλος του 1997. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάρρευση των λεγόμενων Ασιατικών Τίγρεων η Ρωσία οδηγήθηκε τότε σε χρεοκοπία.
Ήδη το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Αμερικανικό Κογκρέσο, προτού ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του τον επόμενο μήνα, ψήφισε τη λεγόμενη Πράξη Ελευθερίας για την Ουκρανία, με την οποία εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα να προχωρήσει σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην κυβέρνηση του Κιέβου, να κάνει ακόμη πιο αυστηρές τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ιδιαίτερα ενάντια στις ρωσικές ενεργειακές βιομηχανίες. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε την απόφαση αυτή του Κογκρέσσου θεωρώντας τη «εχθρική πράξη».
Ο Ομπάμα θα πρέπει ως τις 22 Δεκεμβρίου να αποδεχτεί ή να ασκήσει βέτο στην απόφαση αυτή, αλλά είναι πλέον τόσο αδύναμος πολιτικά ώστε το πιθανότερο είναι ότι θα ποιήσει τη… νήσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου