Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μπίλντερμπεργκ: η πιο διάσημη μυστική καπιταλιστική λέσχη…*

Το Ποντίκι 


Αφιέρωμα: Μυστικές Οργανώσεις

του Ξενοφώντος Μπρουντζάκη



Οι ιστορίες συνωμοσίας έχουν πολυπληθείς οπαδούς. Είναι όλοι εκείνοι που πίσω ακόμα κι από την πιο αθώα κίνηση υποψιάζονται σκοτεινές και άδηλες δυνάμεις που συνωμοτούν γενικώς. Από την άλλη, η Ιστορία, δηλαδή τα γεγονότα που διαμορφώνουν την πραγματικότητα, είναι γεμάτη από συνωμοσίες. Όσες από αυτές τις θεωρίες δεν αγγίζουν τα όρια του γραφικού, δηλαδή να ερμηνεύουν τον κόσμο μέσα από μια σειρά αόρατων συνωμοσιών, αναφέρονται σε ομάδες ισχυρών που ως στόχο τους έχουν να θέσουν τον κόσμο κάτω από την εξουσία και τον έλεγχό τους. Βασικό και διαχρονικό συστατικό υλικό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο σιωνισμός. Τις περισσότερες φορές κάθε αξιοπρεπής ομάδα εξουσίας ελέγχεται από δυνάμεις του σιωνισμού – συνήθως σκοτεινές. Οι πιο δημοφιλείς επαγγελματικές κατηγορίες των μελών που απαρτίζουν αυτές τις ομάδες είναι ανώτατοι πολιτικοί άνδρες, τραπεζίτες και πολύ ισχυροί επιχειρηματίες.

Η πιο δημοφιλής και πολύ συχνά εμφανιζόμενη στα χείλη των συνωμοσιολόγων όλου του πλανήτη, είναι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Η λέσχη αυτή, αν μη τι άλλο, έχει καταφέρει να ενοχοποιηθεί για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα που καλύπτουν κάθε πτυχή της φαντασίας. Σύμφωνα με αυτούς που φιλοτεχνούν το προφίλ της, η λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει κλασικά σιωνιστικό προφίλ, πρόκειται δηλαδή για μια μυστική σιωνιστική οργάνωση ακραίων καπιταλιστών που κληρονόμησε τον μανδύα των Πεφωτισμένων και σχεδιάζει την καθυπόταξη των λαών της Γης προς χάρη του πλουτισμού των μελών της και της ακόρεστης δίψας τους για εξουσία. Κάθε ιστορία που συνδέεται με το όνομα αυτής της λέσχης λαμβάνει μυθικές διαστάσεις. Οι υπερβολές που συνδέονται με τη μυστική και πανούργα δράση της είναι τέτοιων διαστάσεων, που δυσκολεύεται κάποιος να τις πιστέψει. Ωστόσο, η λέσχη αυτή υπάρχει! Η μετριοπαθής και πολύ κοντύτερα στην αλήθεια εκδοχή είναι ότι η λέσχη ή η ομάδα Μπίλντερμπεργκ απαρτίζεται από μια σειρά επιφανών πολιτικών και γενικότερα οικονομικών παραγόντων της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι ανεπισήμως και κυρίως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συναντιούνται μια φορά τον χρόνο και ασχολούνται με τη διευθέτηση των επίκαιρων παγκόσμιων ζητημάτων αλλά και με τις μελλοντικές εξελίξεις στις οποίες επιδιώκουν προφανώς να βάλουν τη δική τους σφραγίδα.


Ο σκοπός της λέσχης

Η λέσχη αυτή ιδρύθηκε το 1954 από τον Ντένις Χίλεϊ, που είχε υπάρξει υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, τον Τζόζεφ Ρέτινγκερ, έναν ένθερμο αντικομμουνιστή Πολωνό διπλωμάτη, τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, τραπεζίτη διεθνούς εμβέλειας και τον πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας. Το όνομα της λέσχης προέκυψε από το ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, που βρίσκεται κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αρχική διάσκεψη, που διήρκησε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954. Ο Ρέτινγκερ είχε προτείνει μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Σε γενικές γραμμές η πρόθεσή τους, η οποία και παραμένει αμετάβλητη από τότε, ήταν η δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ ατόμων με ιδιαίτερα ισχυρή παγκόσμια επιρροή, που θα απέβλεπε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Στόχος τους ήταν – και παραμένει – να παίζουν αποφασιστικό ρόλο, αν όχι να ρυθμίζουν κατά τα συμφέροντά τους τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λέσχη επίσης παρέχει στα μέλη της τη δυνατότητα να εκφράσουν τις πλέον μύχιες επιθυμίες τους δίχως τον φόβο της λογοκρισίας ή της δημοσιοποίησής τους, αφού η λέσχη λειτουργεί με κανόνες που διασφαλίζουν την απόλυτη εχεμύθεια.

Οι «μυστικές» συνεδριάσεις

Τα μέλη μιας επιτροπής, που αλλάζουν κάθε χρόνο, καταρτίζουν πριν απ’ όλα τον κατάλογο των εκάστοτε προσκεκλημένων, ο οποίος περιλαμβάνει αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως και ανερχόμενα μέλη της διεθνούς κοινωνίας. Οι φιλοξενούμενοι καταφτάνουν σε ένα επιλεγμένο ξενοδοχείο, που κάθε χρόνο αλλάζει, όπως και η χώρα που φιλοξενεί αυτές τις συναθροίσεις. Εκεί τίθενται τα κορυφαία ζητήματα προς συζήτηση σε συνεδρίες που διαρκούν τρεις ή το πολύ τέσσερις μέρες. Αυτές οι συγκεντρώσεις φυσικά δεν καλύπτονται δημοσιογραφικά, παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέλη τους υπάρχουν και ιδιοκτήτες κολοσσιαίων ΜΜΕ.

Διάσημοι «θαμώνες» της λέσχης

Όπως είναι φυσικό, όλα τα σημαίνονται πρόσωπα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν προσκληθεί από τη λέσχη κι έκαναν το πέρασμά τους. Στην επιλογή δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές πεποιθήσεις των προσκεκλημένων, όπως συμβαίνει σε άλλες κλειστές λέσχες, αν και, όπως γνωρίζουμε, οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αριστοκράτες και γαλαζοαίματοι, δηλαδή άνθρωποι ιδιαζόντως και απεχθώς πλούσιοι. Στη συγκέντρωση του 2004, για παράδειγμα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΒP Τζον Μπράουν, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον και η σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς. Το 1991 είχε προσκληθεί ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με… χρήσιμες προσωπικότητες. Το 1975 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους Αμερικανούς παρευρισκόμενους.

Το ερώτημα πάντως που πλανάται είναι αν η Μπίλντερμπεργκ αποτελεί μια λέσχη όπου εξυφαίνονται παγκόσμιες συνωμοσίες. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, έχοντας βάσιμες ενδείξεις, ότι η λέσχη αποφασίζει περίπου για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή για το αν θα διεξαχθεί – πού και πότε – ένας πόλεμος. Οι Σέρβοι, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ευθαρσώς ότι η επέμβαση στη χώρα τους υποδαυλίστηκε και εξυφάνθηκε από την Μπίλντερμπεργκ.

Τα μέλη της απορρίπτουν και χαρακτηρίζουν υπερβολικούς αυτούς τους ισχυρισμούς. Από την άλλη, παραδέχονται ότι οι συγκεντρώσεις τους αποτελούν το υπόβαθρο για λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων. Λέγεται ότι στον πόλεμο των Φόκλαντ η Μπίλντερμπεργκ αρχικά είχε αντιμετωπίσει με ψυχρότητα την αγγλική απαίτηση για επιβολή κυρώσεων, πράγμα που άλλαξε μετά την ομιλία του Βρετανού πολιτικού Ντέιβιντ Όουεν. Η οργάνωση παραδέχεται ότι στα συμβούλια προάγει τις σταδιοδρομίες των παρισταμένων και είναι αλήθεια πως το σύνολο σχεδόν των Αμερικανών προέδρων της τελευταίας πεντηκονταετίας έχουν κάνει ένα πέρασμα από τη λέσχη κατά την πρώτη φάση της πολιτικής τους σταδιοδρομίας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα με τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια καθαρόαιμη και άγρια καπιταλιστική οργάνωση, που απαρτίζεται από τους ισχυρότερους καπιταλιστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι προωθούν ένα «ορθολογικό διεθνισμό», σύμφωνα με τη διατύπωση του δημοσιογράφου Τζον Ρόνσον. Η λέσχη είναι πασιφανές ότι εξυπηρετεί τα καπιταλιστικά συμφέροντα και τον περαιτέρω πλουτισμό των μελών της. Πρόκειται για μια έτσι κι αλλιώς απεχθή καπιταλιστική λέσχη, που ρυθμίζει τις τύχες του κόσμου.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1841 στις 4 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου