Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Επιστροφή Της Κρίσης Με Αντιστροφή Της Καμπύλης Ομολόγων

analitis


του Μιχάλη Φιλιππάκου
Το επιτόκιο των τριετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στο 8,30% την Τετάρτη ξεπερνώντας αυτό των δεκαετών ομολόγων το οποίο κινείται στο 8,17%, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές θεωρούν το βραχυπρόθεσμο ρίσκο της χώρας υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δημιουργία της καμπύλης ομολόγων τριετούς διάρκειας τον Απρίλιο του 2014 και το οποίο είναι ενδεικτικό επιστροφής της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κατά κανόνα το επιτόκιο που ζητούν οι αγορές για να δανείσουν σε μία χώρα είναι υψηλότερο όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα δανεισμού και χαμηλότερο όσο μικρότερο το διάστημα. Έτσι, το κόστος δανεισμού για 1-3 χρόνια πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού σε 5 ή 10 χρόνια.
Αυτό ίσχυε και στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι σήμερα, όταν το επιτόκιο των 3ετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε από το 6,50% στο 8,30%, πάνω από το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, κάτι ποη ονομάζεται  «αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων.»
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του επιτοκίου των 3ετών ελληνικών ομολόγων (27,13%), με τη μεγαλύτερη να έχει καταγραφεί στις 16 Οκτωβρίου φέτος αλλά είναι η πρώτη φορά που το κόστος δανεισμού στα τρία χρόνια ξεπερνά αυτό στα 10 χρόνια.

3YR
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση εντός του 2014 έγιναν με μεσοπρόθεσμα ομόλογα και όχι  με 10ετή μακροπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι το επιτόκιο των 3ετών ομολόγων είναι για τη χώρα πιο σημαντικό από αυτό των 10ετών.
Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου πτώχευσης και αυτό αντανακλά το φόβο των αγορών για το «μεγαλύτερο τζογάρισμα της ελληνικής κυβέρνησης» όπως χαρακτήρισε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.
Στα τρέχοντα επίπεδα, οι αγορές έχουν κλείσει και επισήμως για την Ελλάδα, με το δανεισμό να καθίσταται αδύνατος τόσο στο μακροπρόθεσμο όσο και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
* Ο Μιχάλης Φιλιππάκος είναι Οικονομολόγος , Πιστοποιημένος Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ  (www.ekta.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου