Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χειροτερεύουν οι ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομία


του Κώστα Μελά
Ο εφιάλτης της μειωμένης μεγέθυνσης  του Παγκόσμιου ΑΕΠ, σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις επηρεάζει αρνητικά τις αγορές κεφαλαίων. Παράδειγμα: η εκτίμηση ότι η Κίνα θα μειώσει τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης (2015) από 7,5% σε 7,0% προκάλεσε πτώση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης κατά 5,43%.(9.12.2014).  Το Πεκίνο εφάρμοσε μέτρα περιορισμού των αυξανόμενων κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που τροφοδοτούνται από την αυξανόμενη πιστωτική επέκταση. Επίσης  η  μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται και τον Νοέμβριο υπολογίστηκε στο 1,4% , το χαμηλότερο επίπεδο από τον ίδιο μήνα του 2009. Ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού βρίσκεται προ των πυλών της δεύτερης οικονομίας του κόσμου.
 Το Ιράκ ακολουθεί  τη Σαουδική Αραβία στη μείωση των τιμών του πετρελαίου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά. Παρότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέτρο υποστηρικτικό της παγκόσμιας ζήτησης εντούτοις εξαναγκάζει τις εταιρείες πετρελαίου να αναθεωρήσουν τα βιομηχανικά τους σχέδια.
Παράδειγμα : η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών εξωθεί, την ΒΡ να αναθεωρήσει τα σχέδιά της στην παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΒΡ εξετάζει την προοπτική να κλείσει νωρίτερα από όσο είχε αρχικά σχεδιάσει πέντε παλιές πετρελαιοπηγές στη Νορβηγία, καθώς περιορίζονται τα περιθώρια κέρδους της.

Αυτό που προκαλεί τις πλέον έντονες ανησυχίες είναι ότι το μακροοικονομικό σενάριο που αφορά στην παγκόσμια οικονομία παραμένει σύνθετο και διασπασμένο: η ΕΚΤ μπορεί στο προσεχές μέλλον να προχωρήσει σε αγορά τίτλων κρατικού χρέους στη δευτερογενή αγορά. Στις ΗΠΑ αντιθέτως η FED σκέπτεται να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι κινήσεις της νομισματικής πολιτικής επομένως θα προσδιορίσουν  σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές  της ασκούμενης πολιτικής των διαφόρων χωρών.  
Εν τω μεταξύ το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας , τον Οκτώβριο, παρουσίασε πλεόνασμα 20,6 δις ευρώ έναντι 18,5 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 19 δις ευρώ, δίνοντας ανάσα στην ασκούμενη οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη  παρότι, σύμφωνα με το σύνολο των αναλυτών, οδηγεί σε συνεχή αδιέξοδα σειρά χωρών της ευρωζώνης και κατά συνέπεια στην ίδια την Γερμανία. Η κατάσταση στην Ιταλία και Γαλλία συνεχίζει να προβληματίζει την ευρωπαϊκή επιτροπή σύμφωνα με τον πρόεδρό της   Jean-Claude Juncker, (συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Το σχέδιο Junker, των 315 δις ευρώ, για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας προκαλεί μόνο ειρωνείες και γέλια όπως έχει δείξει με σαφήνεια ο  Daniel Gros, σε πρόσφατη μελέτη του (Daniel Gros , Investment as the key torecovery in the euro area?  Centre for European Policy StudiesNo. 326, 18 November2014).  
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αποτελεί, επίσης μια επιπλέον αρνητική συνιστώσα που επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην ευρωζώνη.
Το 2014 η ρωσική οικονομία χειροτέρεψε και αν δεν προκύψουν ριζικές αλλαγές  η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για το 2015. Η ρωσική οικονομία υποφέρει από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σημειώνουμε ότι το 2014 παρατηρήθηκε εκροή 120 δις δολαρίων από την ρωσική οικονομία με προοπτικές συνέχισης. Στην αρχή του 2014 οι εκτιμήσεις μιλούσαν για μεγέθυνση 2,5% του ΑΕΠ της χώρας , ενώ σήμερα οι εκτιμήσεις κυμαίνονται γύρω στο 0,0%
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι ένα έτος χειρότερο από το 2014.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου