Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τα νέα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση – «Λαχειοφόρος αγορά» για την αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

(Αναδημοσίευση από Καθημερινή)
 Την επιστολή 43 σελίδων με την απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή, ενώ εκκρεμεί η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών για τον χρόνο επιστροφής τους στην Αθήνα.
 
Στην επιστολή, που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρονται μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με βασικότερο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2017, τον έλεγχο των οικογενειακών παροχών μέσω διασταυρώσεων και τη θέσπιση λαχείου μέσω συλλογής αποδείξεων για την ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ.
 
Παράλληλα, σε σχέση με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απορρίπτονται αλλαγές, ενώ στο ασφαλιστικό προτείνεται αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 6.000 και η σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας έως το 2019.
 
Τέλος, με δεδομένο ότι τα δύο τελευταία χρόνια η τρόικα είχε υπολογίσει εσφαλμένα το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη, εάν οι υπολογισμοί των δανειστών επιβεβαιωθούν την 1η Ιουλίου του 2015, να εξετάσει διορθωτικά μέτρα, όπως η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αύξηση του φόρου σε ποτά και καπνό και η απόσυρση της μείωσης στην εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%.

 
Συγκεκριμένα τα άμεσα μέτρα είναι:
 


  1. ΦΠΑ. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, αν και το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι αυτή η αύξηση πληγώνει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου.
  2. Κοινωνική ασφάλιση. α) Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2015 και 2017. β) Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Με την εφαρμογή των διασταυρώσεων εκτιμάται πως η ετήσια εξοικονόμηση του 5%-8% θα επιτευχθεί, δηλαδή 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος. γ) Πλήρης εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 για συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις που μεταφέρονται στα μέλη μια οικογένειας, 3 χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου.
  3. Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα. Το σύστημα αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω συλλογής αποδείξεων με προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος «@podeixi». Υπάρχει μία λεπτομερής έκθεση η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία.
 
Στην ελληνική επιστολή γίνεται ειδική αναφορά σε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν εάν διαπιστωθεί ότι την 1η Ιουλίου 2015 υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:
 


  • Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για 2015 και το 2016.
  • Επιβολή φόρου πολυτελείας
  • Αύξηση φόρων σε καπνό και αλκοόλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου