Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

«Ανεύθυνη» Κυβέρνηση – «Υπεύθυνη» Αντιπολίτευση


του Πάνου Παναγιώτου* 

Το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά κέρδισε στις εκλογές με την υπόσχεση  της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου ώστε να ελαφρύνει η  λιτότητα και με τη διαβεβαίωση για εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Δυόμιση χρόνια αργότερα είναι αυταπόδεικτο πως δεν υλοποίησε τίποτε απ’ τα δυο. Από τη μία πλευρά η λιτότητα έγινε επαχθέστερη και από την άλλη  πλευρά με την πρώτη αναταραχή το σενάριο GREXIT επέστρεψε στα χείλη αξιωματούχων εντός και εκτός της Ελλάδας.
Μοιραία, λοιπόν, ένα ποσοστό των πολιτών που τον πίστεψαν τον κ. Σαμαρά το 2012 έπαψε να τον πιστεύει πλέον. Η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική, νομοτελειακή και δε μπορεί να εμπεριέχει κανένα ψόγο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία  ασκώντας το θεσμικό της ρόλο κάνει κριτική στην κυβέρνηση και επιδιώκοντας το αυτονόητο προσπαθεί να γίνει κυβέρνηση η ίδια αλλά ούτε και για τους πολίτες , που ένα τμήμα αυτών  είναι διατεθειμένο να δώσει μία ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να αποδείξει αν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο απ’ τους προηγούμενους.
Στο επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται γιατί εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός υποσχόμενη παροχές και ελαφρύνσεις που δε θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει και μία διαπραγμάτευση που δε θα μπορέσει να κάνει, η απάντηση είναι πως για τους ψηφοφόρους που τη στηρίζουν αυτό αποτελεί μία εικασία που δε μπορούν να γνωρίζουν αν θα επαληθευτεί ή όχι ενώ η αποτυχία της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Έτσι, στην αναζήτηση ενόχων για την πολιτική αστάθεια, την αναστάτωση στις αγορές, τις κλιμακούμενα σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας και την εξάντληση της υπομονής των πολιτών, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέπτη.
Γιατί αν ο πρωθυπουργός είχε υλοποιήσει μετεκλογικά όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά τότε η χώρα θα παρουσίαζε σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα και πολύ καλύτερη εικόνα.
Ανέκαθεν, σε όλα τα κράτη του κόσμου, την ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων έχει η κυβέρνηση. Το να κρίνει η κυβέρνηση τον εαυτό της  ως «ανεύθυνο» και την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν κυβερνά, ως «υπεύθυνη» είναι ενδεικτικό της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που με τόση συνέπεια ο κ. Σαμαράς υπηρετεί.
* Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών (www.ekta.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου