Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η μετανάστευση στην Ευρώπη

των Diogo Machado και Thomas Walsh
Τον προηγούμενο μήνα το Bruegel φιλοξένησε μια εκδήλωση αναφορικά με την μετανάστευση στην ΕΕ και την επίδραση που η μετανάστευση έχει στην κοινωνία και τη συμβολή της στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η ελεύθερη κυκλοφορία της εργασίας δεν είναι μόνο ένας βασικός πυλώνας του ευρωπαϊκού project, αλλά επίσης απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία μιας νομισματικής ένωσης. Εμπνευσμένοι από αυτό το θέμα και τον τόνο της τρέχουσας πολιτικής συζήτησης, παρουσιάζουμε τέσσερα ενημερωτικά διαγράμματα.
Αυτός ο χάρτης εμφανίζει το καθαρό ποσοστό μετανάστευσης όπως εκφράζεται ανά 1.000 κατοίκους. Η υψηλή καθαρή μετανάστευση αναπαρίσταται με πράσινο στο γράφημα ενώ η υψηλή καθαρή μετακίνηση παρουσιάζεται με κόκκινο χρώμα.
Υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός ετερογένειας κατά μήκος των χωρών της ΕΕ, για παράδειγμα η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν καθαρές εισροές 4.3 και 6.5 μεταναστών ανά 1.000 κατοίκους, ενώ για την Ισπανία και την Ελλάδα, οι αριθμοί είναι -3 και -4 (υποδηλώνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από ό,τι έρχονται).

Ανεργία και καθαρή μετανάστευση
ΤΑ επόμενα δύο γραφήματα εμφανίζουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του δείκτη ανεργίας και του καθαρού ποσοστού μετανάστευσης.
Το πρώτο διάγραμμα εμφανίζει απλά επίπεδα, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει αυτές τις πληροφορίες καθώς μεταβάλλονται μεταξύ 2007-2012. Οι χώρες που πέρασαν πιο σοβαρές υφέσεις λόγω της κρίσης (υψηλή άνοδος της ανεργίας) έχουν βιώσει μια μεγαλύτερη εκροή ατόμων και χαμηλότερη καθαρή μετανάστευση.
Γενικώς, έχουμε δει ότι χώρες με χειρότερες οικονομικές συνθήκες έχουν μεγαλύτερες καθαρές εκροές ανθρώπων, και ότι εκείνοι που φεύγουν, έχουν κυρίως πάει σε χώρες με καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Στο τελευταίο διάγραμμα, παρουσιάζουμε τον πληθυσμό που ζει στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, σύμφωνα με την χώρα υπηκοότητας. Τα κράτη-μέλη στα δεξιά και αριστερά είναι οι κύριοι αποστολείς, ενώ αυτά στο κέντρο είναι οι κύριες χώρες υποδοχής του πυρήνα της Ευρώπης.
Η οικονομική μετανάστευση όχι απλώς βοηθάει ως μακροοικονομικός σταθεροποιητής, κάτι που είναι ένα απαραίτητο βήμα προς μια βέλτιστη νομισματική ένωση, αλλά είναι επίσης ευεργετική σε micro επίπεδο. Η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού βοηθάει στη βελτίωση της δυνητικής ταύτισης επιχείρησης-εργαζόμενου, στη βελτίωση της έλλειψης δεξιοτήτων και προωθεί το διεθνές εμπόριο, για παράδειγμα μειώνοντας τα πολιτιστικά εμπόδια στο εμπόριο.


© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:.


 Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου