Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τυχοδιώκτες χωρίς πατρίδα.*

tvxs

Οσοι συναναστρέφονται Ευρωπαίους πολιτικούς ή δημοσιογράφους, γνωρίζουν καλά τις συνέπειες που είχε για τη χώρα η "απογραφή" της οικονομίας από τον κ. Αλογοσκούφη, το 2004: από τότε ξεκίνησε η διεθνής καχυποψία εναντίον των Ελλήνων και των "greek statistics". Βάση εκκίνησης των συζητήσεων για το ελληνικό πρόβλημα είναι ακριβώς η-λαθεμένη- διαπίστωση πολλών ξένων, ιδίως Γερμανών, ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεια. Και επομένως η προφανής λύση του είναι η αποχώρηση της από την ζώνη του ευρώ.

του Στέλιου Κούλογλου 

Από την Ιταλία έως την Πορτογαλία πολλές χώρες είχαν καταφύγει σε μια ανάλογη, "δημιουργική λογιστική" για να ικανοποιήσουν όλα τα κριτήρια συμμετοχής στην ευρωζώνη. Είναι επίσης γνωστό ότι το 2003-4 ήταν η Γαλλία και η Γερμανία που παραβίασαν πρώτες το όριο 3% του ελλείματος. Αλλά καμιά άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καταγγελία της προηγούμενης, για μικροκομματικούς λόγους.
Μάλιστα το λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 ακολούθησε ένα ακόμη πιο ολέθριο λάθος το 2009, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου κατήγγειλε διεθνώς την προηγούμενη για το έλλειμμα που ..ανακάλυψε λίγες μέρες μετά την ορκομωσία της. αλλά και την χώρα συνολικά για διαφθορά.Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ηerman Van Rompuy περιγράφει την έκπληξη που είχε προκαλέσει ο κ. Παπανδρέου στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, περιγράφοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του». Η συνέχεια είναι γνωστή: όταν η κυβέρνηση της ..διεφθαρμένης χώρας ζήτησε βοήθεια για τα οικτρά οικονομικά της, της επιβλήθηκε ένα ασυνήθιστα σκληρό, τιμωρητικό μνημόνιο με καταστροφικά αποτελέσματα, χωρίς προηγούμενο για χώρα σε καιρό ειρήνης.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον λυπηρό να βλέπει κανείς το ίδιο έγκληματικό λάθος να επαναλαμβάνεται. Κάθε λίγο και λιγάκι, ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδειάσουν οι τράπεζες, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό! Δεν πρόκειται για κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης-γιατί διαφορετικά αξιολογούνται διεθνώς οι αντιπολιτευτικές δηλώσεις- αλλά για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος!
Ο κ. Γεωργιάδης, που δηλώνει και πατριώτης, δείχνει μερικές φορές να έχει το ακαταλόγιστο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κινδυνολογία ξεκίνήσε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λίγες μέρες πριν την πρώτη δήλωση Γεωργιάδη, είχε επισκεφτεί ..το καφενείο της Βουλής όπου δήλωσε ότι «αν δοθεί ποτέ η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες». Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο με αυτό των καταγγελιών Παπανδρέου το 2009: λίγες εβδομάδες μετά όταν ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα αποτινάξει το μνημόνιο και θα δανειστεί από τις αγορές, τα επιτόκια δανεισμού απογειώθηκαν. Ποιος θα δάνειζε μια χώρα όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της προβλέπει ότι αν κερδίσει η αντιπολίτευση, εξέλιξη πολύ πιθανή σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα καταστραφεί οικονομικά;
Αφού λοιπόν αυτοπαγιδεύθηκε με παρόμοιες δηλώσεις και μια σειρά ερασιτεχνικών χειρισμών, η κυβέρνηση συνεργάζεται τώρα με τους ξένους και τις αγορές εναντίον της αντιπολίτευσης!. Την απόφαση για την επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας είχε εγκρίνει  ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε που εξήγησε μάλιστα ότι «υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουμε». Οπως ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg, ακόμη και ο  αντιπρόεδρος του Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών  Μίκαελ Φουκς γνώριζε το "μυστικό", που κατόπιν ανακοινώθηκε στους Ελληνες πολίτες (μάλλον και στην κ. Βούλτεψη)
Το σχέδιο σχεδον προεξοφλεί ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας, εξ ου και η επιλογή ως υποψήφιου του αξιόλογου, αλλά κομματικού Σ. Δήμα. Αντίστοιχη με του 2012, η προεκλογική κινδυνολογία θα περιορίσει την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν θα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου η δίμηνη παράταση στο μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση  θα βρεθεί χωρίς τη δόση του δανείου ώστε να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με τους δανειστές. Με αυτούς που, λόγω των λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν επιβάλλει στη χώρα τα καταστροφικά μέτρα,  Αλλά εδώ με ένα mail  της τρόικας άλλαξε πρόσφατα νόμος που είχε ψηφιστεί 2 μέρες πριν. Τώρα  θα κολλήσουμε;
* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πολιτική και Οικονομική Αγορά" του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου