Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Νέα Πολιτική 


Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Ο χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τελειώνει. Οι δανειστές την καταδίκασαν σε θάνατο από οικονομική ασφυξία.

Οι νέοι όροι που θέτουν είναι αδύνατον να περάσουν από την Βουλή, η διαπραγμάτευση περιήλθε σε πλήρες και μάλλον οριστικό αδιέξοδο, και το πιθανότερο είναι ο Σαμαράς να επιχειρήσει να διασωθεί ως αρχηγός ενός έστω και μικρομεσαίου κόμματος (γιατί ως πρωθυπουργός τελείωσε), παραδίδοντας την εξουσία στην αντιπολίτευση.

Γνωρίζει ότι, εάν παραμείνει λίγες εβδομάδες ακόμα στην πρωθυπουργία, θα εξατμίσει εντελώς την πολιτική του οντότητα, ενώ, αν παραμερίσει, θα μεταθέσει τις ευθύνες στην επόμενη κυβέρνηση, και ο ίδιος θα παρακολουθεί τα καταιγιστικά γεγονότα ως θεατής και μάλιστα ως τιμητής.

Επομένως είναι ζήτημα χρόνου η πτώση της κυβέρνησης, εκτός αν συμβεί κανένα θαύμα. Το πιθανότερο είναι ότι ο Σαμαράς θα επισπεύσει την προεδρική εκλογή, και η αδυναμία συγκέντρωσης 180 βουλευτών θα οδηγήσει στην διάλυση της Βουλής. Αλλά δεν θα είναι τόσο η τεχνική διαδικασία, όσο το βάθος των πραγμάτων που θα οδηγήσουν σε προκήρυξη εκλογών.
Διότι, με απλά λόγια, η μνημονιακή πολιτική απέτυχε, με ευθύνη τόσο της τρόϊκας που επέβαλε στην Ελλάδα πολιτική μείωσης της ζήτησης και του κόστους, με τα γνωστά αποτελέσματα της ύφεσης και της ανεργίας. Όσο και των μνημονιακών κυβερνήσεων, που αρνήθηκαν να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα καθιστούσε την Ελλάδα βιώσιμη, σχετικά αυτάρκη, ικανή να παράγει κάποιο εξαγωγικό πλεόνασμα και ανθεκτική στις διεθνείς χρηματαγορές. Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι η μνημονιακή πολιτική απέτυχε παταγωδώς και ήρθε ο λογαριασμός. Ο οποίος συνοψίζεται στο δίλημμα: νέο μνημόνιο σκληρότερο από το προηγούμενο ή άτακτη έξωση από την Ευρωζώνη.


Οπότε οι εκλογές φαίνονται μονόδρομος. Στην περίπτωση διάλυσης της Βουλής, ο Σαμαράς θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας θα διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο). Εκτός εάν οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν σε μεταβατικό πρωθυπουργό, ώστε η χώρα να έχει έστω και περιορισμένης εξουσιοδότησης πολιτική κυβέρνηση στις κρίσιμες αυτές ώρες.

Διότι η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος. Μόλις συνέλθει η νέα Βουλή, πριν απ’ όλα θα πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες (στην πρώτη απαιτούνται 180 ψήφοι, στην δεύτερη 151 και στην τρίτη σχετική πλειοψηφία). Στην συνέχεια ακολουθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, θα αρχίσει η χρονοβόρα διαδικασία των εντολών.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ακραία επικίνδυνη σε όλα τα επίπεδα είναι μία παρατεταμένη ακυβερνησία, ενώ όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύτηκε στο Kontra News).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου