Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΔΝΤ: Ποια νέα μέτρα;



Σύμφωνα με «καλά πληροφορημένες πηγές του ΔΝΤ», που μίλησαν επικαλείται ο Α984, δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Ταμείου για επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα, κατά το 2016 και 2017
Το ταμείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αρκεστεί στα μέτρα που θα συμφωνηθούν για το 2015.
Εν τω μεταξύ, την επιστροφή της τρόικας και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως την 15η Δεκεμβρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απέρριψε σενάρια περί παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, και επανέλαβε ότι η Αθήνα αποδέχεται τεχνική επέκταση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης.

 

Αλλά οι 100 δόσεις θα ξαναλλάξουν

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο Βενιζέλος αφορούν:
1. Στη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων προκειμένου να μπορεί να υπάγεται μια επιχείρηση στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε με νόημα «δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα, δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;».

2. Στη θέσπιση κινήτρων προκειμένου να παραμένουν οι επιχειρήσεις σε ρυθμίσεις που έχουν ήδη ενταχθεί και να μην μετακινούνται ελεύθερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αναρωτήθηκε με νόημα πάλι «δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μην χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα;».
3. Στην κατάργηση της δυνατότητας για πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώνουν εφάπαξ την οφειλή τους. Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αλλά το κεφάλαιο και ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;».
 

Μέχρι τις 14 η συμφωνία

Το ενδεχόμενο συμφωνίας με νέους όρους κρίνεται μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα. Τα στοιχεία της επιχειρούμενης συμφωνίας στηρίζονται στην εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και την κατανομή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να κλείσει η αξιολόγηση σε δύο δόσεις, αναφέρει το capital.gr
Μετά τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το περίφημο email θα σταλεί σήμερα. 
Όσο για τη χθεσινή αναβολή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η παρουσίαση «σκιάστηκε» από την επιβεβαίωση, μέσω Reuters, περί σχεδίου εξάμηνης παράτασης του μνημονίου. Μίας παράτασης την οποία κυβερνητικές πηγές δεν δέχονται ότι ετέθη εγγράφως στη χθεσινή συνάντηση. 
Παρ όλ΄ αυτά, η κυβέρνηση ανέφερε μετά την χθεσινή σύνοδο, που ουσιαστικά προετοίμασε το Eurogroup της Δευτέρας, ότι έλαβε σε κοινοτικό επίπεδο μία άλλη παράταση: μίας εβδομάδας, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, για μία αρχική έστω συμφωνία με τους δανειστές για την επικαιροποίηση του μνημονίου. (ως τελευταίο χρονικό περιθώριο έγκρισης της απόφασης από κοινοβούλια και ESM). Διαφορετική χρονική προθεσμία δίνει όμως  το έγγραφο που επικαλείται το Reuters,  μιλώντας στο κεντρικό σενάριο για συμφωνία επί της αρχής έως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου